Dvadeset godina od kidnapovanja radnika kopa „Belaćevac“: Njihova sudbina i dalje nepoznata

Na današnji dan 1998. godine, na putu do svog radnog mesta, kidnapovana su devetorica radnika kopa „Belaćevac“ termoelektrane Obilić – Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. Udruženja koja se bave pitanjem nestalih ističu da se radi o prvoj masovnoj otmici Srba na Kosovu. Istraga je vođena, potom prekinuta, a sudbina ovih radnika je i dalje nepoznata. Dan njihovog kidnapovanja obeležen je u Beogradu, ali i u Kosovskoj Mitrovici tribinom „Dvadeset godina borbe i traganja za istinom i pravdom“.

Tribinu je organizovalo Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji. Prethodilo joj je polaganje venca na spomenik „Istina“, nastradalima iz kosovsko-mitrovičkog okruga od 1998. godine.

„Dvadeset godina traje naša mukotrpna borba za istinu i pravdu. Veoma dobro znamo koliko je ovo pitanje važno, svedoci smo da su mnogi slučajevi povezani sa politikom uslovljavanja, tajnosti i manipulacijama,“ rekla je predsednica ovog udruženja, Verica Tomanović.

Ona je podsetila da su napori porodica nestalih rudara da se dođe do istine ostali bez rezultata.

EULEX je prekinuo dalju istragu, iskopavanja su prekinuta, a počinioci nisu pronađeni. Porodice i dalje čekaju istinu, a nada da će se pronaći posmrtni ostaci polako nestaje, dodala je.

Krstić: Vršena pretraga, ali bez rezultata

Šefica odseka komisije za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić je navela da je Komisija za nestala lica jula 2008. godine započela pretragu terena Žilivode – Belaćevac:

Krstić je podsetila da se 570 lica srpske i nealbanske nacionalnosti još uvek vode kao nestali:

„Za sve ove godine, nažalost, uspeli smo samo da identifikujemo i da porodicama predamo posmrtne ostatke 370 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.“

„Postojala je osnovana sumnja da se tu nalaze tela oko 25 žrtava, radilo se 3 i po do 4 godine, ali nažalost nismo došli do rezultata.“

Ipak, Krstić je navela da se došlo do rezultata u drugim slučajevima, a kroz rad Radne grupe za nestala lica kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, u okviru koje je formiran tim koji čine po jedan predstavnik Beograda, Prištine,  Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i EULEX-a:

„Od 16. aprila do 16. maja rađena je lokacija u Đakovici, gde postoji osnovana sumnja da su sahranjena lica srpske i nealbanske nacionalnosti. Izvršena je ekshumacija, uzeti su uzorci za DNK analizu, nakon rezultata, komisija će obavestiti porodice i izvršiti dalju primopredaju.“

Kozarev: Bez istine o nevinim žrtvama nema stabilnosti, poverenja, pomirenja

Govoreći o nestalim rudarima, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, naveo je da „nema većeg greha nego učiniti nešto nažao čoveku koji radi za dobrobit čitave zajednice“.

Upravo otmicom rudara „zločinci su se legitimisali kao teroristi i za nas će to zauvek ostati“ – ocenio je.

Kozarev je naveo da je istina o nevinim žrtvama nužna i bez nje „ni istinske stabilnosti, ni pomirenja, ni poverenja ne može da bude“, te dodao:

„Srpska koordinacija u ime porodica nestalih na prostoru Kosova i Metohije, s ogorčenjem i protestom, podseća da do danas niko nije odgovarao za zločin u Belaćevcu, kao ni za brojne druge ratne zločine koje su pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad nedužnim Srbima na Kosovu i Metohiji. Uprkos tome, Srpska koordinacija nikada neće prestati da traži istinu i pravdu za otete i ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji i da ukazuje na licemerje EULEX-a i drugih međunarodnih misija, odgovornih za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji“ – saopšteno je iz Srpske koordinacije.

„Borićemo se za to da porodice naših nestalih rudara i svih koji su stradali od ruke terorista dobiju makar pravdu.“

Predsednik sindikata JP „Površinski kopovi Kosovo-Obilić“ Boban Slavić podsetio je da je prvi radnik koji je otet Žarko Spasić, 14. maja 1998. godine, te da je ukupno 26 radnika ubijeno, 30 kidnapovano, a da je više od 5000 „proterano sa njihovih radnih mesta i izgubilo pravo na rad“.

Zatražio je i od domaćih i stranih institucija da pomognu u rasvetljavanju sudbina nestalih radnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.