Pred Vidovdan: Duhovno integrisanje od Beograda do Kosova polja

Hodočašće
FOTO: Radojko Ljubičić

Četrnaestu godinu zaredom, grupa vernika 15. juna kreće iz Beograda, putem Kosovske Mitrovice, prolazeći pešice više od 300 kilometara, kako bi 28. juna na Gazimestanu proslavili Vidovdan.

Manifestacija „Vidovdansko hodočašće“ prvi put je realizovana 2007. godine, i od tada se svake godine održava.

„Od Hrama Svetog Save se kreće svaki put, i to traje otprilike dve nedelje, od 15. do 28. juna. I tako se hoda sve do Kosovske Mitrovice. Danju hodamo, preko noći odmaramo, spavamo“, kaže za KoSSev Radojko Ljubičić, predsednik organizacionog odbora manifestacije.

Desetak hodočasnika stiglo je prethodnog dana u manastir Banjska.

Danas, tokom razgovora sa novinarom KoSSev portala, bili su na putu ka Kosovskoj Mitrovici, gde će se odmoriti od svog putovanja. Ostatak puta – 50-ak kilometara, koliko im je preostalo do manastira Gračanice, sutra će preći automobilima i drugim prevoznim sredstvima.

Ljubičić se nada da će jednog dana biti u mogućnosti da celo putovanje završe pešice, ali i da tako nešto sada ne dozvoljava bezbednosna situacija.

„Međunarodne snage ne mogu da obezbede to baš kako treba, i ne želimo da proizvodimo rizike, jer nije nam cilj da dođemo na Kosovo i pravimo dodatne probleme ionako teškom životu, već da budemo neka vrsta podrške i pomoći ljudima na Kosovu“.

Sada, već na samom kraju putovanja, nakon hodanja po jakom suncu, kiši i vetru, Ljubičić kaže da je „osećaj odličan“, jer se na ovaj način „uz Božiju pomoć, čovek izdvajanje od uobičajenog toka života“.

„Potrebno je čoveku možda dva do tri dana da se navikne, neki su prvi put hodali, a neki već više od 10. I onda to postane sasvim prirodno čoveku, prolazimo kroz prirodu, obilazimo nova mesta, crkve manastire, istorijska mesta… Usput smo na otvorenom skoro ceo dan, nekada pokisnemo, nekada je sunce, ali smo naučili da se zaštitimo od tih nepogoda, da se prilagodimo svemu i istrajavamo uz Božiju pomoć“.

Manifestacija se svake godine odvija uz bagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, ali i uz pomoć crkava na terenu, kao i lokalnih samouprava.

Bitno je da se svi uključe u duhovno integrisanje od Beograda do Kosova Polja

Izvorna manifestacija koja je pokrenuta pre 14 godina, inspirisala je i druge na slične podvige.

Tako su se ovih dana na Severu Kosova mogle videti i druge grupe kako uz molitvu, pesmu  i sa ikonama u rukama, hodaju ka Kosovskoj Mitrovici, dok je svima njima, zborno mesto Gračanica, pa potom i Gazimestan.

Hodočašće
FOTO: KoSSev

Međutim, za pojedine grupe Gazimestan nije poslednja stanica, već oni potom, preko Severne Makedonije, nastavljaju hodočašće ka Grčkoj i Svetoj Gori. Reč je o putovanju koje traje skoro 2 meseca.

Sutra se obeležava Vidovdan,  ali uz zaštitne mere zbog pandemije koronavirusa. Centralna liturgija biće služena u 9 časova u porti manastira Gračanica na otvorenom prostoru, dok će u 13 časova biti održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.