Dubnica kod Vučitrna: Farma jelena

U Dubnici – selu u opštini Vučitrn – već tri godine postoji jedinstvena farma – farma jelena. Broji oko 300 jelena i ima ih dve vrste. Mesto je posebnih doživljaja – druženja sa jelenima. Ovde možete i da ih hranite iz ruke.

Gani Imeri iz Dubnice je tokom svog rada u Austriji, u svojoj ogromnoj ljubavi prema životinjama, posećivao mesta koja su mu bila podstrek da u svom rodnom mestu napravi nešto nesvakidašnje.

Farma jelena je, kako kaže, privukla mnogobrojne posetioce sa Kosova, a i šire.

"Ovu farmu napravio sam pre tri godine. Tokom svog rada u inostranstvu poželeo sam da imam i ja svoju farmu. Prve jelene dovezli smo iz Hrvatske i Nemačke, kasnije su se oni razmnožavali i sada moja farma broji oko 300 jelena. Klima im prija i dobro su se uklopili u ovaj ambijent. Na malom prostoru imamo mnogo posetilaca i neophodan nam je veći prostor. Nadam seda ćemo vremenom i to uspeti. Dolaze nam ljudi iz raznih mesta sa Kosova, a imamo i posetioce iz Abanije i Makedonije. Prava smo atrakcija i za mališane, osnovce i srednjoškolce," kaže Imeri za RTK2.

Farma poseduje sve što je potrebno da se jeleni osećaju kao na svome. Hrane se uglavnom u prirodi, ali je neophodna i dohrana.

"Hrane se na livadi i u šumi, ali mi ih dohranjujemo kukuruzom i pšenicom. Skupljamo i seno za njihovu dohranu. Moji planovi su da proširim ovu farmu u budućnosti za još za 15 hektara, tada će nam biti lakše, jer će se hraniti isključivo u prirodi. Međutim, to je velika investicija. Prošle godine sam aplicirao u ministarstvu poljoprivrede, ali nisam naišao na podršku," svedoči ovaj farmer.

Malo koja destinacija i atrakcija može satima zabavljati sve generacije, one najmlađe i one nešto starije. Na farmi jelena u Dubnici upravo se to svakodnevno čini i to već tri godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.