DSS o predlogu spajanja fakulteta mitrovičkog univerziteta: Prvi korak ka konačnom integrisanju u "državu Kosovo"

Iako je Kancelarija za Kosovo i Metohiju predložila promenu statusa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici  – spajanje pojedinačnih fakulteta unutar samog Univerziteta, opštinski odbor Demokratske stranke Srbije u Kosovskoj Mitrovici ocenio je danas, međutim, da je to "prvi korak" ka "ukidanju fakulteta" i "integrisanju u visoko školstvo tzv. države Kosovo". Fakulteti bi izgubili status pravnih lica, ne bi bilo dekana i organa upravljanja na fakultetima, već bi na čelu univerziteta bio samo rektor, tvrde predstavnici ove opozicione stranke iz Kosovske Mitrovice, koji su zbog predloga vladine Kancelarije za KiM danas održali vanrednu konferenciju za štampu. 

"Koliko god Kancelarija za KiM i Marko Đurić demantuju da im ne pada na pamet da gase visoko školstvo na prostoru KiM-a i fakultete – rečima da nijednu klupu neće zameniti, nažalost, istina je na sasvim drugoj strani. Činjenica je da je Kancelarija za KiM zatražila od Ministarstva prosvete Republike Srbije da se izvrši takozvana integracija Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što bi praktično značilo da svi fakulteti na prostoru KiM-a izgube status pravnog lica i da navodno to viskoškolsko obrazovanje nastavi da radi u okviru integrisanog univerziteta," tvrdi nekadašnji predsednik opštine Zubin Potok i sadašnji kandidat za narodnog poslanika ispred liste DSS-Dveri, Slaviša Ristić, i dodaje:

"Fakulteti ne bi imali dekane, organe upravljanja na fakultetima, imali bismo samo organ upravljanja u okviru Univerziteta i na čelu rektora. To bi bio prvi korak prema konačnom integrisanju u takozvano visokoškolsko obrazovanje takozvane države Kosovo."

Pročitajte još:

Milačić: Predlog o integrisanom univerzitetu protivzakonit, tražimo sastanak sa Premijerom

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Ristić: Obaveza studenata i profesora da se suprotstave pokušaju da postanu deo nezavisnog Kosova

Ristić je ocenio i da vlast najpre pokušava da unese "razdor i svađu" unutar Univerziteta, kako bi se, kako je rekao, "posao lakše završio".

"Mi ćemo sa naše strane preduzeti određene aktivnosti i akcije, ali pre svega apelujemo na studente i profesore. O njihovim sudbinama se radi, njihova je obaveza da se suprotstave ovom pokušaju da postanu deo nezavisnog Kosova," zaključio je Ristić.

Radenković: Sad vodimo sa 6:0

A nekadašnji načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga i sada nestranačka ličnost koja podržava koaliciju DSS-Dveri, Radenko Nedeljković, istakao je da lično misli da je Marko Đurić "povećao rezultat i da danas vodimo sa 6:0".

"Da li je razlog da se ugasi jedan univerzitet to što ne postoje organi upravljanja i to što postoje neke svađe, pritužbe na Univerzitetu? Šta to, u stvari, radi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i njegovi saradnici? Ne rade ništa – zuje kao pčele u praznoj košnici. Da su kancelarija i resorno ministarstvo u vladi radili svoj posao, onda bi svi ti propusti bi, do sada, bili otklonjeni. Nekome je u interesu ne samo da se ugasi država Srbija, nego i da se iseli i srpski narod, da srpski narod postane nacionalna skupina – čak ne ni nacionalna manjina i da jednostavno nema nikakva prava," kazao je Radenković.

Vanrednoj konferenciji za štampu prisustvovali su, pored Slaviše Ristića, predsednik opštinskog odbora DSS-a Nemanja Jakšić i kandidat za narodnog poslanika ispred pokreta Dveri, Goran Milenković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju predložila je spajanje pojedinačnih fakulteta unutar samog Univerziteta, odnosno, centralizaciju u njegovom upravljanju – čime bi sadašnji srpski prištinski univerzitet postao tzv. integrisani univerzitet, a što je evropski trend upravljanja na univerzitetima. Predlog o promeni statusa mitrovičkog univerziteta donet je, zbog "svakodnevnih pritužbi" na njegovo funkcionisanje, istakao je Đurić u obrazloženju dopisa ministru obrazovanja i nauke, Srđanu Verbiću. Ovaj Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i njegovi fakulteti, dobili su rok od deset dana da se izjasne o najnovijem predlogu. Rektor mitrovičkog univerziteta je juče u saopštenju za medije oštro reagovao na ovaj predlog, zatraživši sastanak sa premijerom, Aleksandrom Vučićem.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.