DSS KiM: Srbijom gospodare strane zapadne ambasade, ne čudi što odluke Ustavnog suda nisu u skladu sa zvaničnim državnim interesima

Pokrajinski odbor DSS na KiM-u oglasio se jutros saopštenjem prema kojem će se Ustavni sud Srbije navodno uskoro proglasiti nenadležnim u vezi sa ocenjivanjem ustavnosti pojedinačnih odluka Briselskog sporazuma, a istovremeno će nekoliko sudija ovog suda izdvojiti svoje mišljenje drugačije od ove odluke. Pokrajinski odbor DSS optužuje Ustavni sud da se rukovodi političkim diktatom, a da Srbijom upravljaju strane ambasade zbog čega i "ne čudi što odluke Ustavnog suda nisu u skladu sa nacionalnim i državnim interesima Srbije, niti u skladu sa zvaničnim Ustavom." Ustavni sud je do sada nekoliko odluka u vezi sa Kosovom i Metohijom i Briselskim sporazumom proglasio neustavnim, ali se u praksi nije ništa dogodilo da se ove odluke i sprovedu.
 
"Skoro je sasvim izvesno, na osnovu informacija koje su procurele, da će se Ustavni sud Republike Srbije, povodom Briselskih sporazuma, oglasiti nenadležnim. Ovakva odluka je i očekivana znajući za izjavu predsednika Vlade Aleksandra Vučića da bi poništavanje Briselskog sporazuma od strane najviše srpske pravne instance značio pad Vlade. Čast Ustavnog suda spasiće par sudija koji će izdvojiti svoje mišljenje," navodi se u saopštenju i navodi da će javnost Srbije znati da se Ustavni sud Srbije u svom pravu rukovodi političkim diktatima, kao što je to slučaj i sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ili Međunarodnim krivičnim tribunalom koji sude na osnovu stavova "Velikog brata".

Sanda Rašković Ivić: Nacionalni blok neće menjati režim u Srbiji uz pomoć stranih ambasada, već uz pomoć naroda

A predsednica DSS Sanda Rašković-Ivić je, gostujući u emisiji "Stav Srbije" u trenucima objavljivanja ovog teksta – posredno potvrdila jutrošnje saopštenje za štampu DSS sa KiM-a, rekavši da nov blok koji DSS formira sa ostalim strankama, poznat kao Nacionalan, ili Patriotski blok – koji pravi DSS u Srbiji "neće rušiti režim sa stranim ambasada, već sa narodom."

 
"Postavlja se pitanje ako Ustavni sud nije bio nadležan po pitanju Briselskih sporazuma, zašto je onda organizovao javnu raspravu uz briljantno pravno tumačenje srpskih akademika Ratka Markovića i Koste Čavoškog da je Briselski sporazum pre svega pravni, a ne politički akt. Pravne posledice ovog sporazuma su nepobitne ako se zna da se na osnovu njega Kosovo konstituiše kao nezavisna država," ističe se u saopštenju.
 
Čelnici DSS na KiM-u takođe podsećaju da se Ustavni sud još uvek nije oglasio ni povodom dogovora u vreme kada je DS vodio pregovore u Briselu, kao ni povodom, integrisanog upravljanja granicom između centralne Srbije i Kosova i Metohije, a na osnovu tužbi koje je podnela Zajednica srpskih opština Kosova i Metohije i poslanički klub Demokratske stanke Srbije.
 

"Slobodno se može kazati da Ustavi sud Srbije nije nezavisna pravna instanca, jer svoje presude i odluke donosi na osnovu mišljenja zvanične vlasti kao i na osnovu mišljenja zapadnih ambasada. Žalosno je, ali istinito – da Ustavni sud svojim nečinjenjem učestvuje u razbijanju srpske države što je sigurno jedinstven primer u svetu. Imajući u vidu da Srbijom gospodare strane zapadne ambasade, da je vlast u državi marionetska, ne čudi što odluke Ustavnog suda nisu u skladu sa nacionalnim i državnim interesima Srbije, niti u skladu sa zvaničnim Ustavom, već sa potrebama onih koji danas vladaju Srbijom," zaključuje se u ovom saopštenju.

 


Ustavni sud Srbije se do sada nekoliko puta oglašavao povodom ocene ustavnosti odluka u vezi sa Kosovom i Metohijom, a u vezi sa odlukama koje su se posredno i neposredno ticale tzv. Briselskog sporazuma. Odluka Ustavnog suda da je Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije Kosova i Metohije koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije – neustavna, posle polugodišnjeg odlaganja od strane samog Ustavnog suda da se objavi u Službenom glasniku, zvanično je stupila na snagu 31. oktobra. Ustavni sud je početkom aprila proglasio neustavnom i odluku o raspuštanje SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina, a zatim početkom avgusta, usledila je i odluka ovog suda o neustavnosti Uredbi o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju, na osnovu koje je Vlada Srbije kopije zemljišnih knjiga za teritoriju KiM-a ustupila kosovskim institucijama. 

Ipak, ni jedna od ovih odluka Ustavnog suda nije sprovedena na terenu. Štaviše, odluka o neustavnosti o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju doneta je tek šest meseci nakon što je u januaru deo katastarskih knjiga predat kosovskim instuticijama, dok je odluka Ustavnog suda Srbije da je bila neustavna odluka srpske vlade o raspuštanju pomenutih opština na Kosovu, doneta gotovo godinu dana nakon što su ove opštine i raspuštene. 


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.