Društveno prihvatljiv stres

Pada mi na pamet, da se vrlo palamudi o stresu i kako ga ukloniti. Preporučuje se: vežbe disanja, meditacija, trčanje… Fakat je da mi (narod) dišemo isprekidano, da nam po pola dana bubnji u ušima, a ramena blago povijena ka napred (za napad spremni). Kako onda  da u takvom stanju naš covek krene da diše duboko, sklopi oči, zamišlja da je u nekom polu-raju i da blago masira glavu (pomaže cirkulaciju i deluje umirujuće). Kako to da radi, a da mu ne navuku košulju koju ne bi mogao sam da skine. Zašto?

Zato što bi naš čovek, ono sa disanjem i ostalo, morao da radi ispred svakog šaltera pred koji ga život nanese. Prodavnice se podrazumevaju, što zbog cena, što zbog 'ljubaznog' osoblja. Na radnom mestu je jos gore. Šef bi da spava sa službenicom, ona ne bi, ili ona bi, a njemu ne pada na pamet. Zatim, u officu je sa ono kretenkom, onom zmijom i onim idiotom. Kako onda ostati normalan i imati društveno prihvatljiv krvni pritisak?

Treba li uopšte da pominjem političare? Sadašnje, prošle, buduće – ionako razlike nema, jer se jedni te isti vrte po našim životima 25 godina. Kako čovek da ostane normalan kad su nas pokrali, ošašavili i sve više nas tretiraju k'o pokusne kuniće. Da vide koliko možemo da izdržimo. A sa likovima političara se srećemo svakodnevno, po novinama, bilbordima, isprepada me svako malo nečija iskežena faca sa plakata, koje neumorno lepe po ulaznim vratima zgrada i svemu ostalom. Gde god nađeš zgodno mesto, ti plakat zalepi…

A onda se dođe kući u toplo porodično gnezdo. Za ručak-večeru nešto od juče, a za desert kafa i suvi keks. Poznato je da su voće, povrće i riba odlična preventiva za sprečavanje stresa, ali se pare daju za krme, ili jagnje. Jedino se, ponekad, deci kupe banane da ih ne bi krala od majmuna, kada ih roditelji jednom godišnje odvedu u zoo-vrt.

Limun, pomorandže i čaj daju se isključivo članu porodice koji je fasovao grip.

A, kada se nasa prosečna porodica najvise iznervira? Pa, kada gleda TV!

Treba razumeti…..kako da se ženi ne diže pritisak kada gleda neku latino-tursko-indijsku seriju i vidi da od raznih zlobnica njena heroina nikako da se uda, ne zna ko su joj otac i majka, dete joj je u manastiru, a i vid je izdaje. Glava kuće bolje da ne gleda fudbalske utakmice kada igraju naši. Ne gine mu infarkt kad-tad.

Sledeći izvor stresa je……novac!

Kao narod volimo pare, divimo im se, sanjamo ih, samo smo malo razočarani što ih niko ne daje za Dž.

Kako onda da pored svega ovoga naši ljudi idu u šetnju, na plivanje, jogu itd.?! Kako, kad nemaju vremena. Jedino za šta se ima vremena je da se popije tableta bensedina odmah ujutru, na prazan želudac. I, uvek se nađe vremena za poštenu pijanku sa kumovima, ili trač partiju sa komšinicom. Još uvek se po balkanskim kafanama nazdravlja u ime turbo-folk-pop zvezda, a ne rođene dece. 

Ne znam drage i dragi moji kako da se borimo protiv svega toga što staje u jednu reč, stres. Osim da volimo sebe, takve kakvi smo i da makar u svom domu napravimo oazu mira.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.