Folkloraši sa svih krajeva sveta u Visokim Dečanima: Vilo se oro oko manastira

Manastir Visoki Dečani danas je imao posebne goste. Sem što su sa nekoliko krajeva sveta, dragi su im  pesma i igra, pa su uz izvornu muziku Srbije, Španije, Vijetnama, Izraela, Rumunije, Italije, Bugarske i Kipra – dodatno ulepšali dan manastirskoj bratiji i posetiocima manastira.

Učesnici međunarodnog festivala folklora Svetske folklorne organizacije, stigli su u Visoke Dečane sa krajnjeg severa Kosova i Metohije, gde se i održava ovaj festival.

Iako su prvi nastup već imali u Leposaviću i uprkos visokoj temperaturi, svoje narodne igre igrali su predano i u Metohiji, pred manastirom. Publike nije bilo kao tokom festivalskih večeri, ali je, ipak, svaki nastup praćen oduševljenim aplauzima manastirske bratije i ostalih gostiju.

Narodna igra sa nekoliko krajeva sveta pobrala je simpatije i na društvenim mrežama, na kojima je iguman manastira, otac Sava Janjić, uživo prenosio nastupe.

Za kraj, folkloraši su razvili i povezali kolo oko manastira, uz pesmu "Vije se oro oko manastira".

Festivalci obilazak Kosova i Metohije nastavljaju u manastirima Pećka Patrijaršija i Banjska, a nastupiće i u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika Knezu Lazaru.

Festival se održava uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pogledajte video zapis kola oko manastira:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.