Drecun: Sem mržnje i velikoalbanske ideje, Kurti nema šta da poruči

Foto: RTS, caption

Jedina politika Aljbina Kurtija je širenje mržnje prema srpskom narodu i državi, a od sada će Kurti tu politiku moći i praktično da sprovodi, ocenio je u Jutarnjem programu RTS-a, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. On iznosi i sumnju da će do nastavka dijaloga lako doći i kritikuje stav SAD koje s jedne strane vide EU integracije kao „šargarepu“ za pregovore, a s druge ignorišu trenutno neraspoloženje EU prema proširenju.

Iako po sopstvenom priznanju nije gledao intervjuu Kurtija koga naziva i “glavnim velikoalbanskim ideologom, Drecun iznosi ocenu da “ne vidi smisao njegovog gostovanja na bilo kojoj našoj televiziji”.

Drecun je mišljenja da Kurti inspiriše mlade Albance da krenu putem netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Srbima i državi Srbiji.

Te stavove sada će biti u mogućnosti da pretoči i u praktične politike, upozorava Drecun.

„I tome moramo da se suprotstavimo, svim sredstvima na jedan veoma ofanzivan, ne defanzivan način, ne samo da dozvolimo da Aljbin Kurti vodi igru na bilo kom planu. Moramo unapred da predvidimo njegove poteze, a to složićete se, i nije nešto posebno teško, i da se tome suprotstavimo, da nađemo način kako bismo umanjili njegovo štetno delovanje po naše interese“, poručio je Drecun.

Drecun je komentarisao i izjavu specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan, Metjua Palmera, koji je ocenio da je uvođenje taksi na srpsku robu odgovor na srpsku kampanju za delegitimizaciju Kosova i povlačenje priznanja. Drecun odbacuje ovu interpretaciju, navodeći da je jedini razlog zbog kog su takse uvedene obustava dijaloga. Poručuje i da Srbija neće obustaviti diplomatske aktivnosti protiv Kosova jer je to „legalno i legitimno pravo Srbije“.

„Razlog je bio da se potpuno onemogući formiranje ZSO, da se prekinu bilo kakvi razgovori između Beograda i Prištine a da bi se omogućilo da Kosovo ide pravcem kojim već ide – postepena integracija sa Republikom Albanijom“.

Problematično je međutim to što SAD „negativnu pažnju usmeravaju prema Srbiji“, okrivljujući je za nešto što Srbija nije izazvala.

„Ne može se stavljati znak jednakosti. Ova Palmerova izjava pokazuje da nema više znaka jednakosti – i vi i oni ste podjednako krivi za nešto što se ne dešava“, navodi Drecun.

Izrazio je i skepsu prema stavu SAD, koje navode da je dogovor Beograda i Prištine preduslov njihovog evropskog puta, što treba da bude glavni podsticaj za dijalog, kada je evidentno da se stav EU o proširenju menja.

„Ja samo ne znam na koji način SAD sada mogu da nateraju EU da krene putem procesa proširenja koji je evidentno, bar za izvesno vreme zamrznut jer ima velikih problema u samoj EU“.

Reakcije srpskih zvaničnika na jučerašnji intervju budućeg mandatara kosovske vlade, Aljbina Kurtija na N1, se nižu. Pre Drecuna, još sinoć je saopštenjem reagovao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ali i Srpska lista.

Đurić je Kurtija optužio da „živi u večitoj 1999. godini“, da „izmišlja da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen“, kao i da u njemu „bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.