Jevtić: Sa Đurićem danas zajednička odluka o našem budućem delovanju

Foto: RTS, caption

Na današnjem sastanku sa direktorom Kancelarije za Kim, Markom Đurićem, predstavnici Srpske liste će razgovarati o budućem delovanju ove političke opcije u vladi Kosova, a prvi prioritet Srpske liste je nastavak dijaloga, rekao je za RTS potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić. Primarni cilj je stabilnost na Kosovu i Metohiji, kaže Jevtić i najavljuje da će o daljem delovanju danas razgovarati sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Predstavnici Srpske liste ne trče da budu deo Vlade Kosova, ali zakoni su jasni, da to bez Srpske liste nije moguće“, komentar je Jevtića na jučerašnju izjavu budućeg mandatara vlade Kosova da će Srpska lista dobiti ministarsko mesto, ali da neće biti deo vladajuće koalicije.

„Zakoni su vrlo jasni, i Srpska lista je pobednik izbora unutar srpske zajednice i kao takva ima ekskluzivno pravo da bude deo institucija“, rekao je u Jevtić u Dnevniku RTS-a.

Jevtić je rekao da Srpska lista ne trči da bude deo Vlade, nego da gleda šta je interes srpskog naroda.

„Mi ćemo na ovu temu i na druge teme i danas biti u prilici da razgovaramo sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i predočićemo ono što je važno, kako bi zajednički doneli odluku o našem budućem delovanju“, naveo je Jevtić.

Jevtić je ocenio da poruke koje šalje Aljbin Kurti ne ohrabruju i da predstavljaju povratak u devedesete.

„Biće interesantno videti način na koji će on kao budući predsednik vlade delovati. Jedno je biti predsednik partije koja ima tako radikalne stavove kao što ima ‘Samoopredeljenje’, drugo je kada budete predsednik vlade, pa u toj vladi imate one koji drugačije misle od vas“, smatra Dalibor Jevtić.

Kada je reč o reciprocitetu koji je Kurti najavio, Jevtić je naveo da niko ne zna šta to znači i koliko će to uticati na odnose. A pitanje o tome šta reciprocitet znači, dobio je i tokom nedavne posete Vašingtonu, otkriva Jevtić.

„Takse se moraju ukinuti, ali ako sada uvodite neke mere koje gospodin Kurti najavljuje, to znači da ćemo doći u situaciju koja će možda biti teža u odnosu na same odluke oko taksi“, kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao da ono što Kurti priča ne ohrabruje ni nastavak dijaloga u Briselu.

„Ono o čemu on govori i način na koji govori ukazuje na to da ni on ne želi dijalog, da ni on ne želi da se problemi rešavaju, već nameće neka nova pitanja i neke nove probleme koji će samo dalje opteretiti odnose dva naroda“, naveo je Dalibor Jevtić.

Uoči formiranja svake nove kosovske vlade, predstavnici Srpske liste su imali redovne konsultacije sa srpskim zvaničnicima, što je u Prištini uvek nailazilo na brojne kritike. One su posebno bile izražene 2017. tokom pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja kada je Haradinaj optužen da je njegova vlada formirana u Beogradu.

Srpska lista sastaće se sa Đurićem u 12:30, u Palati „Srbija“ na Novom Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.