Dr Rade Grbić novi rektor Prištinskog univerziteta

Doktor Rade Grbić novi je rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Redovni profesor Medicinskog fakulteta funkciju prvog čoveka PU obavljaće u naredne tri godine. Grbić je prethodno obavljao funkciju dekana Medicinskog fakulteta.

"Na sednici Saveta Univerziteta, održanoj 07.12.2017. godine, za rektora Univerziteta jednoglasno je izabran dr Rade Grbić, redovni profesor Medicinskog fakulteta," navodi se u saopštenju Rektorata PU dostavljenom medijima. 

Ime novoizabranog rektora u fokus šire javnosti dospelo je pre dve godine, nakon serije medijskih napisa u kojima ga je "deo zaposlenih" sa Medicinskog fakulteta, kako su sami sebe tada predstavili, optuživao za teške slučajeve zloupotrebe i korupcije. Grbić je tada u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev ove navode demantovao, a o aferi na Medicinskom fakultetu raspravljalo se i u Skupštini Srbije, na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, a na kojoj su tada učestvovali i profesori sa Medicinskog fakulteta koji su ponovili optužbe na račun Grbića, kao i sam Grbić koji je optužbe ponovo demantovao. Na toj sednici Odbora koja je održana oktobra 2015. predloženo je da Grbić podnese ostavku na mesto dekana Medicinskog fakulteta, a da prosvetna inspekcija ispita navode grupe profesora ovog fakulteta. 

Pre Grbića funkciju rektora obavljao je Srećko Milačić koji je sa ovog mesta odlukom Vlade Srbije smenjen avgusta ove godine, devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu. Tada je za vršioca dužnosti rektora PU postavljen, široj javnosti nepoznat, profesor Blagoje Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka. Milačić je smenjen uz teške optužbe, što je sam Milačić demantovao, uključujući i u razgovoru za naš portal, najavljujući i tužbe za, kako je tada naveo, nezakonitu smenu. Prethodno je sam Milačić, odnosno rektorat u javnost izašao sa saopštenjem za medije u kojem je izneo  šokantne optužbe  na račun direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i navode o više navodnih fizičkih napada i pretnji na njega i njegove kolege. U međuvremenu, ubrzo nakon smene, na ovog profesora pred ekonomskim fakultetom u Kosovskoj Mitrovici na kojem je i zaposlen, izvršen je ponovo fizički napad. O onome što je prethodilo smeni, o samoj smeni, kao i o onome šta se dešavalo nakon toga, čitajte u vestima:

Direkcija KP za Sever: Milačić gađan jajima, slučaj prijavio tek dan kasnije

(VIDEO) Kosovska Mitrovica: Pred Ekonomskim fakultetom napadnut bivši rektor i profesor, nepoznata lica u dekanatu?

Milačić: Smena nezakonita, slede tužbe

Smenjen rektor Milačić. Šarčević: Država ispred autonomije Univerziteta

Milačić demantuje: Presedan da kosovski gradonačelnici traže smenu rektora u sistemu Republike Srbije

Rektor Milačić: Đurić napada i urušava Univerzitet, napali me sa fantomkom; 14 zvaničnika sa 19 razloga za Milačićevu smenu

Posle Rektora pisao Predsednik Saveta PU-a: Spremaju se kadrovske promene. Verujemo Vučiću

Rektor Prištinskog univerziteta traži hitan prijem kod Vučića: Vlada Srbije uvodi privremene mere i kadrovske promene?

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.