Dr Milosavljević: Vreli dani pred nama, što češće hidriranje, poseban oprez za hronične bolesnike

Foto: KoSSev

Pred nama su vreli dani. Na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno po ljude i životinje. Sredinom nedelje, prema zvaničnim prognozama živa u termometru će se približiti 40. podeljku. Radio Kontakt Plus je u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, zatražio savet za ovakve vremenske uslove, kojima se mnogi teško prilagođavaju.

Načelnica Hitne službe u Kosovskoj Mitrovici, specijalista urgentne medicine, dr Biljana Milosavljević, u ovakvim uslovima savetuje što češče hidriranje, svetlu garderobu i nešto slatko uvek pri ruci.

„Jako je bitna hidratacija. Takođe, laganije oblačenje i garderoba svetlijih tonova. Obavezno flaša vode i nešto slatko imajte kod sebe. Često se pacijenti javljaju, jer dođe do pada šećera. Znači flašica vode, nešto slatko, a mi smo tu za sve ostalo da pružimo pomoć“, poručuje dr Milosavljević.

Ona u izjavi za Kontakt Plus radio, apeluje da se bez preke potrebe ne izlazi vani između 10 i 15 časova. Ovaj savet se, kaže, posebno odnosi na starije hronične bolesnike.

„Najrizičniji su stariji, hronični bolesnici, a ono što posebno njima preporučujemo, to je da nikako terapiju ne menjaju na svoju ruku. Ukoliko dođe do pogoršanja njihove osnovne bolesti, da se obavezno jave ekipi hitne pomoći ili svom izabranom lekaru. Znači terapija je obavezna, a za svaku promenu obavezno se javiti na broj 194 ili svom izabranom lekaru“, savet je doktorke Biljane Milosavljevič, za vrele letnje dane koji nam predstoje.

Za danas se u Kosovskoj Mitrovici prognozira još toplije vreme, sa maksimalnom temperaturom do 37 stepeni.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.