Domaća kosovska jela izložena u Lipljanu

Danas je nastavljena trodnevna manifestacija "Dani opštine Lipljan" na kojoj su predstavljena tradicionalna kulturna dobra, kosovska jela, kao i proizvodi domaće radinosti.

Drugog dana manifestacije, posle služenja jutarnje liturgije u crkvi Svetih Flora i Lavra u dvorištu ovog pravoslavnog hrama u Lipljanu izložena su tradicionalna srpska jela.

Istovremeno je održano takmičenje za tradicionalno pripremljenu kosovsku pogaču. Pojedine domaćice su se takmičile u tome čija će pogača biti najukrašenija, te su nagrađene i najbolje umešene moderne pogače.

"Imali smo poteškoća oko izbora, jer su naše domaćice učinile da sve bude kako treba. Nadam se da će se ovakva okupljanja nastaviti, kako bismo osetili lep život i slobodu," rekao je član žirija Vladimir Arsić.

Manifestacija "Dani opštine Lipljan" održava se po prvi put u organizaciji Privremenog organa ove opštine, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Drago mi je što su se okupili i meštani okolnih sela. Nadam se da će u budućnosti ova manifestacija postati tradicija – da dolazi što više ljudi, kako bismo opstali pored ove svetinje u Lipljanu," rekao je predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatko Lazić.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju smatra da su ovakvi kulturni i verski događaji osnova ostanka i opstanka srpskog naroda. Osnovno sredstvo naše borbe su upravo vera, kultura i istina. Prepoznali smo značaj ove manifestacije i nastavićemo da je pomažemo i ubuduće," rekao je predstavnik Kancelarije za KiM, Dušan Podkozarac.

Nakon izlaganja domaćih jela, organizovan je i kulturno-umetnički program. Okupljanje Lipljanaca u okviru ove manifestacije završava se sutra u Dobrotinu defileom svih učesnika, uručivanjem nagrada i zahvalnica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.