Radio Goraždevac: Nema preporuke za napad na Srbiju, već za aktivnije prisustvo Britanije u procesima na Z.Balkanu

Netačno Radio Goraždevc Savet Lordova Britanija Napad Srbija
FOTO: Printscreen/Alo/Radio Goraždevac

List Alo objavio je vest pod naslovom „DOM LORDOVA PISAO KAMERONU Sprema se novi napad na Srbiju u režiji Londona“, koja sugeriše da britanski Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova planira „novi napad na Srbiju u režiji Londona“. Međutim, kako piše Radio Goraždevac, analiza originalnog izvora pokazuje da je reč o manipulaciji informacijama i izvrtanju stvarnosti kroz senzacionalan naslov.

U originalnom saopštenju na zvaničom sajtu Doma lordova se nigde ne pominje planiranje napada na Srbiju. Umesto toga stoji da je Komitet za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova izrazio zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Zapadnom Balkanu i dao nekoliko preporuka za uključivanje britanske Vlade u već postojeće procese i inicijative.

U svim ključnim tačkama, fokus je na diplomatskim naporima i podršci ekonomskom razvoju, a ne na agresivnim akcijama protiv bilo koje strane.

Navodi se da bi Velika Britanija trebalo da nastavi da vrši pritisak na rukovodstva Srbije i Kosova da sprovedu obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Ovo nije nikakav napad, već poziv na sprovođenje postojećih međunarodnih dogovora vlastima u Beogradu i Prištini, piše Radio Goraždevac.

Dom Lordova je Gornji dom britanskog parlamenta.

Šta je Kameronu predložio Dom lordova

Pritisak na rukovodstva Srbije i Kosova da sprovedu obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, na koje su obe strane usmeno pristale.

Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim saveznicima u EU i Kvintom (SAD, UK, Francuska, Nemačka i Italija), održava koordiniran i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi podstakli obe strane da normalizuju odnose.

Ponovo proceniti mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini koju vodi EU. Odluka Velike Britanije da ne učestvuje, u vreme povećanih regionalnih i unutrašnjih tenzija, mogla bi se protumačiti kao smanjenje angažmana Velike Britanije u regionu i može imati štetan uticaj na uticaj Velike Britanije.

Obezbediti finansijska sredstva za stvaranje BBC-jevog albanskog servisa ekvivalentnog BBC-u na srpskom jeziku, što bi pomoglo u suzbijanju širenja dezinformacija u regionu.

Koristiti dugoročne instrumente finansiranja za razvojne programe u regionu. Ovo bi pomoglo da se osigura predvidljivost za one koji realizuju programe i da im pomogne da planiraju na duži rok.

Promovisati ekonomski rast i boriti se protiv korupcije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da produbi svoje ekonomske veze sa regionom kako bi promovisala dugoročni rast i dopunila napore EU da stabilizuje region i integriše ga u evroatlantske institucije. Trebalo bi da koordinira sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima kako bi se srušila kleptokratija.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.