Dokumentarac o poslednjem Jevrejinu u Prištini večeras u MSC-u

Četrdesetominutni dokumentarni film "Nisim Navonović, poslednji Jevrejin sa Kosova" biće večeras prikazan u Mitrovičkom društvenom klubu (MSC). Film je režirao jugoslovenski i srpski književnik i reditelj Goran Babić, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije i ambasada Španije u Beogradu. O filmu, autoru filma i glavnom junaku govoriće mitrovički istoričar Miloš Damjanović. ​

Film je urađen u formi intervjua sa uglednim prištinskim Jevrejinom, koji je poticao iz poznate sefardske porodice Navon, koja je krajem 15. veka prognana iz katoličke Španije. 

Po dolasku na Balkan, Nisimovi preci su živeli u Bitolju, pre dolaska u Prištinu.

Nisimov otac, Gavriel Navon, bio je znameniti član jevrejske zajednice u Prištini, dobrovoljac srpske vojske u Prvom svetskom ratu, u kojem je bio ranjen, a sa srpskim vojnicima povlačio se preko Albanije. 

Po završetku Velikog rata, Gavriel Navon bio je aktivan u upravi Jevrejske opštine Priština, odbornik i član mesne cionističke organizacije. O životu ove porodice i društvenim, političkim, etničkim, komunalnim i drugim prilikama u Prištini posle Prvog, tokom i posle Drugog svetskog rata svedoči Nisim Navon u ovom dokumentarcu.

Projekcija filma prevedenog na španski i engleski zakazana je za 18 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.