Dojče vele: Zašto Berlin ćuti o ubistvu Ivanovića?

Ako se Nemačka oko nekog pitanja ne izjašnjava zato što je to pitanje već komentarisala EU, to ne smete da shvatite kao ćutanje Berlina, vec upravo suprotno, rekao je državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, Mihael Rot, odgovarajući na pitanje zašto Berlin ćuti o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Mi bez ikakvih ograničenja podržavamo jasnu poziciju Evropske unije. Jer, na kraju krajeva, ovde se ne radi o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Nemačku, vec u Evropsku uniju," rekao je Rot u razgovoru za Dojče vele

Berlinu je drago da je Vučić jasno poručio da približavanja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbije, može biti samo ako se ona identifikuje sa zajedničkim vrednostima, rekao je Rot, komentarišući odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovo. 

Nužni preduslovi u tom procesu su, istakao je Rot, borba protiv korupcije, jačanje pravne države, zaštita manjina i regionalna saradnja. 

Proces normalizacije i dijaloga između Kosova i Srbije od esencijalnog je značaja za ostvarivanje napretka po pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju, rekao je Rot, dodajući da je važno međusobno razgovarati. 

"To je temelj za pomirenje, dijaloga mora biti," istakao je. 

Prema njegovim rečima, EU mora da poveća vidljivost na Zapadnom Balkanu, "mora postati jasno da unija ima veliki interes da u regionu bude mira, pomirenja, stabilnosti i prosperiteta za mnoge građane". 

Na Zapadnom Balkanu, pre svega, potreban je proces pomirenja, više zajedništva, više ekonomskih napora, mora se uočiti angažovanija borba protiv korupcije, ocenio je Rot. 

U načelu postoji perspektiva članstva u Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Rot i dodao da i EU i Nemačka to smatraju svojom obavezom. 

"Ali ja bih ipak voleo da ljudi na Zapadnom Balkanu osete i shvate da nisu sami i da smo mi na njihovoj strani," rekao je Rot u razgovoru za Dojče vele, najavivši da će uskoro da poseti zemlje Zapadnog Balkana.

B92/Tanjug/Dojče vele

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.