Do kraja godine transformacija srpskog zdravstvenog sistema na KiM-u

Do kraja godina trebalo bi da se izvrši transformacija zdravstvenog sistema Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Radi se o "ukrupnjavanju ustanova", gde će plan mreže, umesto 26 ustanova, podrazumevati „5+2“ – pet krovnih zdravstvenih ustanova, uključujući dva KBC-a – u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, uz Apotekarsku ustanovu i Zavod za zdravlje. U sistemu neće biti institucije koje na terenu ne funkcionišu, poput Zavoda za transfuziju krvi Priština, Bolnice za plućne bolesti Istok, Pećke Banje, Klokot Banje, Zdravstvenog centra Đakovica. Broj institucija biće gotovo isti, ali sa manje funkcija – direktor po krovnoj instituciji i upravnici, i nešto drugačijom organizacijom. Ova transformacija podrazumeva i zapošljavanje dodatnih zdravstvenih radnika i efikasniji zdravstveni sistem – ovako je danas u Kosovskoj Mitrovici opisan, kako je objašnjeno, veliki, zajednički projekat Ministarstva zdravlja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju na kojem se, kako je objasnila pomoćnica direktora ove kancelarije, Slađana Stojanović-Marković – intenzivno radi već godinu dana. O transformaciji je govorila uz direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, Milana Ivanovića i njegove saradnike, dekana medicinskog fakulteta, Radeta Grbića i direktora Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, narodnog poslanika u Skupštini Srbije i odbornika u SO Severna Mitrovica, Milovana Krivokapića. Visoki predstavnici zdravstvenog sistema Srbije u Kosovskoj Mitrovici i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, kažu da transformacija ne predstavlja integraciju srpskog zdravstva u kosovsko. Do integracije nikada neće doći. Srbija zdravstvene ustanove na KiM-u drži pod svojom kontrolom, poručuju oni.

Na KiM-u: Pet zdravstvenih centara sistema Republike Srbije 

Zdravstveni radnici iz kosovskog sistema u KBC-u Kosovska Mitrovica? 

Opština Severna Mitrovica, u sistemu "Republike Kosovo", sredinom maja raspisala je konkurs za zapošljavanje zdravstvenih radnika. Pitali smo Ivanovića da li ima informacije gde će ovi zdravstveni radnici da rade i da li će oni raditi u ovom KBC.

"Nismo razgovarali o tome i taj konkurs je raspisan bez nekih prethodnih razgovora i dogovora. Ostaje da se razgovara o tome. Ja imam svoj stav, ali ću ga saopštiti u trenutku kada to bude aktuelno," odgovorio je on. 

Na dodatno pitanje, da li postoji ikakva mogućnost da oni rade u  KBC-u u Kosovskoj Mitrovici, Ivanović je odgovorio: 

"Videćemo. Ja ne znam ni koji je broj, ni kakvi su planovi i namere, s obzirom na to da je to u kosovskom sistemu i institucija. Ima tu dosta elemenata i za jednog razmišljanje i za drugo – da ne budu ovde i da budu na neki način integrisani. Ali, otom potom. Ne bih sad o tome. Imam mišljenje, ali sada ne želim da kažem. Želim da razgovaram sa drugom stranom. Te kosovske institucije su formirane na izborima, sa podrškom naših institucija, naše države, svakako sve to treba uzeti u obzir, sagledati i odlučiti."


Naredne nedelje apoteci u Kosovskoj Mitrovici biće isporučeni lekovi u vrednosti od 150.000 evra.


"Opredelili smo se za ukrupnjavanje ustanova gde će postojati pet zdravstvenih centara na nivoima primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, gde će oni biti i regionalnog i lokalnog karaktera, u zavisnosti gde se oni nalaze. Imaće jednog direktora i upravnike," rekla je Stojanović-Marković.

Tako će Sever KiM-a pokrivati KBC u Kosovskoj Mitrovici. Centralno Kosovo – KBC Priština sa sedištem u Gračanici. Zdravstveni centar Gnjilane pokrivaće Pomoravlje, Dom zdravlje Štrpce pokrivaće sredačku-sirinićku župu i deo prizrenskog okruga. U Metohiji će postojati Dom zdravlja Goraždevac koji će pokrivati opštine u Metohiji. Plan transformacije treba da se ustanovi još za apotekarske ustanove Kosova i Metohije.

Nema infrastrukturnih promena

Zbog transformacije, dodaje dalje, infrastrukturno neće biti promena, a cilj je, ističe, efikasniji zdravstveni sistem.

"Biće odobren jedan deo zapošljavanja zdravstvenih radnika, odnosno medicinskih radnika sa visokom, srednjom i višom školom za celu teritoriju KiM-a, a kasnije će se taj broj uvećavati u zavisnosti od zdravstvenih institucija," objasnila je ona, navodeći da ne može da precizira broj budućih radnih mesta, jer se još uvek rade upoređivanja podataka.

Zaposleni sa KiM- mogu da budu angažovani u centralnoj Srbiji

"Jedini disonantni ton može da bude samo zbog pitanja ko će biti direktor," kazala je Stojanović-Marković.

Još jedna prednost ove transformacije zdravstvenog sistema je ta što je, dodaje Stojanović-Marković, omogućeno angažovanje zdravstvenih radnika sa KiM-a u institucijama u centralnoj Srbiji u kojima rade od 1999, dok su na platnom spisku institucija sa KiM-a.

Postoje problemi u prijemu dokumentacije, radi se na rešenju

Komentarišući slučaj oduzimanja preko 900 zdravstvenih knjižica Republike Srbije građana sa KiM-a, na prelazu Bela zemlja, pomoćnica Direktora Kancelarije za KiM, navodi:

"Ministarstvo zdravlja i Fond su me obavetili o tome i rade na tome da li će biti izdavanja novih knjižica na osnovu oduzetih. Ja to zaista ne mogu da vam kažem, jer je svaka čipovana i posebna je procedura kako se izdaje. Postoji problem prijema dokumentacije iz Beograda na teritoriji KiM-a posebno ukoliko se naglasi da je za institucije, a za fizička lica ne."

Ona je istovremeno potvrdila da se radi na rešavanju ovog problema, navodeći i da ne može više da kaže, jer je "to posao koji radi kovnica novca i Republički fond za zdravstveno osiguranje".

"Ako radite u GAK Višegradska od 1999. godine, a primate platu iz KBC Priština, sa sedištem u Gračanici, direktor GAK-a Višegradska će dobiti kadrovski plan za proširenje u onom broju koliko radnika ima sa KiM-a. Ukoliko nastavite da radite, bićete plaćeni iz institucije u kojoj radite, a oslobađate radno mesto za Prištinu. I fizički će neko biti tu," dodaje ona, i ističe da će na taj način biti smanjena mogućnost za malverzacije.

Postojali virtuelni spiskovi

I dekan medicinskog fakulteta ističe da je, kako kaže, najznačajniji potez transformacije to što će oni koji su sa KiM-a, a radno angažovani u zdravstvenoj instituciji u centralnoj Srbiji – moći upravo tamo da budu angažovani.  

Postojali su, dodaje, "virtuelni spiskovi zaposlenih":

„Šta je tu najgore? Kada vi prikazujete broj zaposlenih, računa se da imate trideset lekara, a vi ih nemate. I to je bila blokada za prijem mladih ljudi, što sada otvara vrata za prijem mladih ljudi."

Ova transformacija ne znači prekidanje veze između zdravstvenih ustanova na KiM-u i zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Srbija sve to drži pod kontrolom

"Integracija nikada"

Na novinarsko pitanje da li će zdravstveni sistem Republike Srbije do kraja 2017. biti integrisan u kosovski sistem, Stojanović-Marković je odgovorila: 

"Naravno da ne. Ne, nikada."

Na više novinarskih pitanja o integraciji zdravstva u kosovski sistem, i Grbić i Milovan Krivokapić ističu da namera transformacije nije prekidanje veze između zdravstvenih ustanova na KiM-u i zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji.

"Što se tiče zdravstva, prosvete, kulture, a evo i sada privremenih organa, država Srbija sve to drži pod svojom kontrolom, tako da ne vidim razlog da se narod, što se tiče zdravstva, plaši gde će i kako da se leči. Mi smo pod ingerencijom zdravstva Republike Srbije koja to finansijski drži, nema nikakvih problema gde će narod da bude lečen i gde će da se leči. Oko toga ne bih polemisao mnogo. Dovoljno je reći i čovek mora da stoji iza toga," kazao je Milovan Krivokapić.

Transformacija najavljena avgusta 2015.

Transformaciju zdravstvenog sistema, odnosno reformu srpskih institucija na KiM-u, Đurić je najavio avgusta 2015. godine, navodeći da će jedan od prioreteta, u radu kancelarije "u narednom periodu" – biti zdravstvo.

"Mi na papiru imamo 29 zdravstvenih centara, različitih zdravstvenih institucija na KiM-u, instituta. Međutim, ne bi se moglo reći da dugi niz godina unazad sve one funkcionišu u punom kapacitetu," kazao je tada Đurić.

"Ništa nama ne znači da mi na papiru imamo 29 zdravstvenih ustanova, ako u praksi znamo na šta možemo da se oslonimo", dodao je.KBC Kosovska Mitrovica danas je od Kancelarije za KiM dobio i novo sanitetsko vozilo za transport i reanimaciju najtežih bolesnika, vredno 6.146.000 dinara. Potpisan je i ugovor za kardiološki ultrazvučni aparat, koji će KBC dobiti septembra, vrednosti 4.395.000 dinara, dok će medicinskom fakultetu biti uručena stomatološka stolica i najmoderniji biohemijski analizator za potrebe studentske poliklinike.

Kancelarija za KiM je za protekle tri godine uložila 130 miliona dinara u zdravstveni sistem Republike Srbije na teritoriji KiM-a. 

Najavljeno je i uspostavaljanje kompresorske stanice za medicinske gasove u Kosovskoj Mitrovici. Postoji saglasnost za formiranje instituta za sudsku medicinu.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.