500 mladih američkih vojnika raspoređeno na Kosovu

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sjedinjene američke države poslaće 19. jula 500 novih vojnika iz Teksasa, Severne Karoline i Njujorka zbog toga što, kako piše američki list Stars and Stripes, koji izveštava o vojsci – na Kosovu može da bude tenzija.

Predviđeno je da ovi vojnici na Kosovu ostanu oko devet meseci. 

List dalje navodi da su tenzije na Kosovu posebno porasle nakon junskih nacionalnih izbora, kada su albanske nacionalističke stranke zabeležile značajan porast glasova. Dok je, na drugoj strani, srpska politička partija lojalna Beogradu – osvojila veliki broj glasova iz srpske zajednice. 

Lokalni Srbi koji su prvobitno bili protiv NATO-a, sada žele da vojne trupe NATO-a ostanu na Kosovu kako bi zaštitile srpsku zajednicu, piše američki list, prenosi Metro

NATO se nedavno suprotstavio inicijativi kosovskih vlasti za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. Mirovna misija NATO-a je poslednih meseci bila od posebnog značaja nakon nekoliko nesporazuma između Kosova i Srbije.

Komandanti NATO-a kažu da je njihova glavna uloga da obezbede nesmetan međusobni dijalog između dve neprijateljski nastrojene zajednice. 

Profesor Florian Biber, koordinator za Balkan u Savetodavnoj grupi Evrope, izjavio je da su američki vojnici prvobitno imali simboličnu ulogu na Balkanu.

"Ali, simbolizam može biti od vitalnog značaja", rekao je on, dodajući da se on može posmatrati kao znak posvećenosti Kosovu.

Kosovo je potencijalni kandidat za ulazak u Evropsku uniju (EU), a Srbija je u sred pregovora da postane sledeća država članica EU. Ali, ostaje nejasno da li su dve zemlje spremne da prevaziđu svoja istorijska neslaganja kako bi radile u zajedničkom okviru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.