Vučić: Iza primedbi EU krije se pitanje Kosova

Iza različitih primedbi Evropske unije oko pregovaračkih poglavlja 23 i 24 krije se pitanje Kosova, izjavio je danas u Solunu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Pozvao je Evropsku uniju da to otvoreno kaže građanima Srbije ili da kaže šta sve Srbija mora da učini na putu ka članstvu i "do kada treba da bude u čekaonici".

"Da je sve u redu po pitanju Kosova, bili bismo šampioni u ljudskim pravima. Šta god vam neko drugi govorio, slušajte me – znam. Prošao sam kroz to. Već pet godina, svakoga dana kroz to prolazim. Dakle, u pitanju je Kosovo. Čeka se da se vidi šta će biti oko Kosova i to je suština," kazao je Vučić u izjavi novinarima posle susreta sa premijerom Grčke, Aleksisom Ciprasom.

Srbija, kako je istakao, nema nikakve alternativne puteve osim evropskog, "ni da idemo na Mars, ovamo, onamo", i bilo bi fer prema njenim građanima da mogu da znaju kada da očekuju članstvo u EU:

"Kada to tražim od Evropljana, to ne znači da koketiramo sa bilo kim drugim oko bilo čega drugog. Mi samo tražimo da budemo poštovani i tretirani onako kako su bili tretirani svi drugi, ni bolje ni lošije."

On je dodao da Srbija "ne traži preko hleba pogače", niti da je neko pusti bilo gde, a da to nije zaslužila.

"Samo tražimo da znamo, ukoliko mi uradimo sve što je potrebno, kada će doći taj dan. Ja mislim da je to veoma fer i to je pošteno prema građanima Srbije," zaključio je. 

N1/FonetPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.