Đurić: Ziberaj živi u Srbiji, da se upozna sa tim da je sloboda kretanja ovde vrednost

Rajska Banja
Foto: KoSSev

„Ziberaj je, kao i njegov šef Pacoli, državljanin Srbije, i trebalo bi da se upozna sa time da je sloboda kretanja u Srbiji gde živi, a i u drugim delovima Evrope, jedna od ključnih vrednosti, da je sadržana i u sporazumima na koje su se njegovi šefovi obavezali“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić savetniku kosovskog ministra spoljnih poslova koji proteklih dana daje izjave medijima da kosovske institucije neće dozvoliti navodnu posetu Aleksandra Vučića u toku predizborne kampanje uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Krajem prošle nedelje, kosovski mediji su najavili da bi srpski predsednik, Aleksandar Vučić mogao da poseti Kosovo zbog toga što „Srpska lista strahuje da će izgubiti izbore na Kosovu“.

Nakon ovih navoda, savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Jetljir Ziberaj u objavi na Fejsbuku je odbio mogućnost da Vučiću bude dozvoljeno da poseti Kosovo, dok je kasnije u izjavi Radiju slobodna Evropa naveo da „nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju“.

Srpski predsednik je međutim, još jula ove godine prilikom jednog od obraćanja u jeku krize snabdevanja robom iz centralne Srbije najavio posetu Kosovu „u septembru ili oktobru kada mnogo toga bude mogao da pokaže kao rezultate investicionih programa“. Ova najava prethodila je i ostavci kosovskog premijera i raspisivanju izbora, a više nije bilo ni pomena o Vučićevom učešću u predizbornoj kampanji na Kosovu.

Na izjave Ziberaja, reagovao je danas direktor Kancelarije za KiM okrivljujući predstavnike prištinskih institucija da se „hvale onime čega bi trebalo da se stide, a to su sopstveni pokušaji da ometu slobodu kretanja“.

Upozorava da takva retorika nije u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama iz 2011. godine i u tom smislu traži izjašnjavanje od strane EU koja „u vezi sa ovim pitanjem ima jasne političke i moralne obaveze“.

„Izjave službenika ilegalnog paralelnog ministarstva spoljnih poslova u Prištini usijane glave, ne bi smele da imaju uticaja na stvarnost i svakako neće sprečiti pomoć i prisustvo Srbije među Srbima i svima drugima na KiM koji se osećaju delom države Srbije. Plan predsednika Vučića za ekonomsko osnaživanje Srba na KiM nastaviće da se sprovodi punom parom“, zaključuje se u saopštenju Đurića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.