Đurić u poseti Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sastao se danas u Kosovskoj Mitrovici sa glavnim komandantom KFOR-a, italijanskim generalom Salvatoreom Farinom.
 
Sagovornici su tokom sastanka istakli izuzetan značaj uloge KFOR-a u procesu dalje saradnje Beograda, Prištine i međunarodne zajednice na normalizaciji odnosa i bezbednosti i sugurnosti građana u pokrajini. Oni su se složili i o neophodnosti nastavka dijaloga o svim otvorenim pitanjima na Kosovu i Metohiji, što bi imalo za rezultat prihvatljiva rešenja za sve strane i odsustvo jednostranih reakcija, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.
 
Đurić je tokom današnje posete razgovarao i sa predstavnicima Srba sa Severa Kosova i Metohije o svakodnevim životnim problemima srpske zajednice i aktuelnim kosovskometohijskim pitanjima.
 
Đurić je u selu Jagnjenica, koje se nalazi između Zvečana i Zubinog Potoka, obišao i povratnika Peru Spasojevića, koji se nedavno vratio iz Kraljeva na svoje imanje na Kosovu i Metohiji i gde živi u improvizovanoj i obrađuje zemlju. Đurić je tom prilikom istakao rešenost Kancelarije za Kosovo i Metohiju da se pitanju povratka posveti prioritetna pažnja u narednom periodu i podsetio da je trenutno u izradi sveobuhvatan plan za povratak raseljenih lica.
 
"Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstaviće uskoro plan za povratak na KiM i uz konkretna rešenja i aktivnosti pozvati i ohrabriti raseljene da se vrate u Pokrajinu, i tamo ostanu i opstanu. Srbija će svojim građanima omogućiti zaokružen sistem podrške za normalne, pre svega, ekonomske i bezbednosne uslove za život na Kosovu i Metohiji," rekao je Đurić u selu Jagnjenica i obećao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju učiniti sve da omogući da povratnik Pero Spasojević ima novu kuću i sve uslove da porodicu vrati iz Kraljeva na svoje imanje.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Marko Đurić: Najvažniji interes srpskog naroda na KiM
 
Direktor Kancelarije za Kim, Marko Đurić, poručio je i da "najviše državno rukovodstvo o Kosovu i Metohiji razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da pronađe najbolje rešenje koje će građanima omogućiti ne samo opstanak nego i san…
 
"Treba da budemo mudri i da naučimo da verujemo jedni drugima," rekao je Đurić u intervjuu datom televiziji " Most" i naglasio da "Srbija mora da otvori jedan širok i ozbiljan dijalog u dugoročnoj strategiji kada je reč o Kosovu i Metohiji."
 
"U tom dijalogu moraju da učestvuju najumnije glave u našoj zemlji, uključujući i Akademiju nauka, slobodnomisleće ljude, predstavnike crkve, Univerziteta i sve oni koji imaju nešto da kažu o ovom problemu," rekao je on.
 
Osvrćući se na predstojeće formiranje Vlade u Prištini, Marko Đurić je naglasio da je važno da Srbi uzmu učešće u tome, kako bi što više poluga uticaja držali u svojim rukama.
 
"Kada su izbori održavani mi smo jasno rekli da to nisu bili izbori na kojima se biralo između različitih stranaka, već su to bili izbori na kojima smo se borili i donekle uspeli da stvorimo političke preduslove da imamo više uticaja kao Srbija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji," rekao je Đurić.
 
Komentarišući izjavu Hašima Tačija da se vlada u Prištini može formirati bez liste "Srpska", Đurić je rekao da je to politički nerealno i da je suprotno demokratskim standardima i principima koji moraju da postoje u južnoj srpskoj pokrajini. "Bilo bi suprotno i važećim zakonima u pokrajini, ali i u suprotnosti sa normalizacijom odnosa Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji," rekao je Đurić.
 
Prema rečima direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, "formiranje Zajednice srpskih opština je centralni deo Briselskog sporazuma i iz tog procesa – glavni dobitak za našu zemlju i naš narod. "
 
"ZSO je budućnost našeg naroda u političkom smislu na području KiM. Mi ne želimo da u tom procesu ono što Srbi imaju na Severu bude umanjeno, ali želimo, i uspećemo u tome – da Srbi južno od ibra imaju više od onoga što imaju danas," rekao je on.
 
Marko Đurić je poručio predstavnicima međunarodne zajednice da "ništa što ugrožava osećaj sIgurnosti srpskog naroda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije prihvatljivo kao rešenje".
 
"Beograd ne razmišlja, ni teorijski, da prihvati rešenje koje ne bi zadovoljilo (oklanjanje, prim.red) brige građana vezane za glavni most na Ibru. U Briselu smo se dogovorili da se ništa u vezi sa "parkom mira" ne menja. On stoji i stajaće i dalje na mostu i ništa bez saglasnosti i pristanka građana severne Mitrovice neće biti rađeno," naglasio je Đurić.
 
On je dodao da "mora da se nađe rešenje koji će uvažiti interese ljudi na Severu, ali se istovremeno moraju zadovoljiti i formalne procedure u pogledu uspostavljanja pešačke zone koju je pokrenula opština. "
 
"Naglašavam, most je jedno pitanje a Trg cara Lazara drugo," rekao je Đurić i dodao da je"providan trik koji su veče pred nastavak razgovora u Briselu preduzeli ekstremisti koji su postavili betonske koturove u Bošnjačkoj mahali i Suvom Dolu i njihovo uklanjanje uslovili rušenjem 'Parka mira' ."
 
Đurić je ocenio da je poglavlje 35 važno za čitavu Srbiju, ali je najvažnije pitanje odnos sa privremenim kosovskim institucijama.
 
"Za nas je važno da Evropska komisija prema nama bude fer, da nam ne postavljaju nemoguće i nerealne zahteve," rekao je on i poručio, "mi nećemo prihvatiti da poglavlje 35 bude instrument pritiska i da zbog tog poglavlja učinimo više ustupaka. "
 
"Postoji bojazan da bi brzina naših evropskih integracija mogla da zavisi od političkih dešavanja u Pokrajini i zbog toga smo tražili uveravanja od predstavnika EK da to tako neće biti. Rekli su nam da koliko je do njih, oni u svojim izveštajima neće meriti, na primer, sprovođenje Briselskog sporazuma kroz elemente koje Priština nije sprovela, a kako će se ponašati zemlje članice, to samo one znaju," rekao je Marko Đurić .

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.