Đurić: U nastavku dijaloga sa Prištinom o Statutu ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je da nastavak dijaloga Beograda i Prištine, 9. februara, predstavlja priliku za razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) i njenom statutu.

"Spremni smo da razgovaramo o elementima statuta, a mislim da su svi manje-više upoznati sa tim kakav je naš pogled na ZSO," rekao je Đurić za "Večernje novosti" od ponedeljka.

On je dodao da konačni oblik uređenja Zajednice treba utvrditi kroz dijalog i istakao da ZSO neće biti "na uštrb Albanaca, već na korist celog Kosova i Metohije".

Pročitajte još:

Pred razgovore u Briselu 9. februara: oprečne informacije iz Beograda i Prištine o temama

Upitan da li je njegova pretpostavka da će ZSO biti formirana za tri meseca suviše optimistična, direktor Kancelarije za KiM je kazao da to nije pretpostavka, već obaveza premijera Kosova, Ise Mustafe i njegovog zamenika Hašima Tačija, koju su preuzeli potpisivanjem koalicionog sporazuma sa Srpskom listom.
 
Komentarišući izjavu kosovskog ministra za evropske integracije da pitanje rudnika Trepča treba da reši međunarodni sud, Đurić je rekao da mu se na momente čini da "ni oni sami ne mogu da se dogovore kako da se reši to pitanje".
 
"Ako želimo punu normalizaciju odnosa moramo biti svesni da imovinska pitanja moramo da rešimo, ne samo zbog političkog, već i zbog ekonomskog ambijenta. Mi smo za tu diskusiju potpuno spremni," kazao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.