Đurić u Leposaviću zbog "nasrtaja" na aktiviste Srpske. PKS: Funkcioneri Vlade Srbije učestvuju u kampanji za izbore "Republike Kosovo"

Gotovo dva sata nakon što je iz pres službe Kancelarije za Kosovo i Metohiju stigla najava da će direktor ove kancelarije, Marko Đurić – sutra boraviti na Severu Kosova – u Leposaviću i Zvečanu, iz pres službe stiglo je novo saopštenje. Đurić je danas popodne već posetio Leposavić. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju boravio je u najsevernijoj opštini kako bi se, navodi se – "iz prve ruke informisao o sve učestalijim napadima na aktiviste Srpske liste". U ove napade su, dodaje se – "prema svedočenjima žrtava, uklјučeni aktivisti Partije kosovskih Srba i članovi porodice Dragana Jablanovića" – kandidata ove stranke za gradonačelnika Leposavića. Gotovo istovremeno sa saopštenjem iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, medijima je dostavljeno saopštenje Partije kosovskih Srba. Obraćaju se Predsedniku Srbije i navode da je Vlada Srbije "pod vođstvom SNS-a postala daleka za Srbe i da priča jedno", a na terenu "radi drugo". Funkcioneri Vlade Srbije "aktivno učestvuju u kampanji za lokalne izbore 'Republike Kosovo'" – ističu.

Đurić: Pokušaji narušavanja bezbednosti neće ostati bez odgovora države 

Đurić je tokom današnje posete Leposaviću održao i sastanak sa lokalnim predstavnicima Srpske liste, i poručio da "niko ne treba da se plaši nasilnika, jer država Srbija je garant bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji".

"Pokušaji narušavanja bezbednosti građana Srbije i destabilizacije prilika na severu Kosova i Metohije, prema Đurićevim rečima, neće ostati bez odgovora i reakcije države," navodi se u saopštenju.

Takođe, posetio je aktiviste Srpske liste koji su povređeni u, kako se navodi – "jučerašnjim nasrtajima" Marka Jablanovića i njegove supruge – sina i snahe kandidata Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića.

Srpska o "nasrtajima": Davljenje, psovanje, pretnje, gaženje automobilom

O navodnim "nasrtajima" na aktiviste Srpske prva je javila upravo Srpska lista. U saopštenju za medije, koje su preneli pojedini beogradski mediji, a koje nije dostavljeno našem portalu, navedeno je  da su juče u izborni štab Srpske u Leposaviću "nasilno" upali sin Dragana Jablanovića – Marko Jablanović i još jedan aktivista PKS-a, te da su "davili aktiviste Srpske liste", "psovali ih" i "pretili ubistvom".

Nedugo potom, navodi se u ovom saopštenju – supruga Marka Jablanovića kolima je navodno udarila aktivistu Srpske liste koji je bio "kod bilborda" ove stranke.

KoSSev je ranije večeras, pisanim putem – zatražio komentar na navode PKS-a o navodnoj pripremi krađe izbora od šefa Kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim sektorom Srpske liste, Igora Simića, pres službe Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Privremenog organa opštine Leposavić, čiji je predsednik – Zoran Todić – i kandidat Srpske za gradonačelnika Leposavića za lokalne izbore "Republike Kosovo", kao i od Srpske liste – Leposavić.  Do objavljivanja ove vesti odgovor ni sa jedne od adresa nije stigao. 

PKS: Tvrdnje se graniče sa ludilom, napadnute naše članice. Ukraden identitet. Sprema se krađa izbora 

PKS je, sa druge strane, reagujući na ove navode, navela da se saopštenje Srpske "graniči sa ludilom na koje narod na severu Kosmeta više ne naseda", a u još jednom saopštenju potom tvrdila da se napad dogodio na njihove "simpatizere i članice" partije i to na dve lokacije u Leposaviću.

Ova stranka je danas održala i konferenciju za javnost, koju KoSSev nije pratio. A u saopštenju, dostavljenom medijima nakon konferencije – ista stranka iznela je tvrdnje da Srpska lista ima "nameru da prekroji volju građana sa severa Kosova". Planirano je – "gašenje električne energije" tokom izbornog dana, navodno "uništavanje biračkih mesta" u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici i "ubacivanje falsifikovanih glasačkih listića" na biračkim mestima u Leposaviću.

Predsedniče unosite podele 

Potom, gotovo istovremeno sa večerašnjim saopštenjem iz Kancelarije za KiM o Đurićevom boravku u Leposaviću – iz PKS-a su se obratili i Predsedniku Srbije:

"Podele koje unosi SNS očigledno da više nemaju mesta među srpskim narodom na severu Kosmeta, te je stoga i razumljiv Vaš potez da medijskom hajkom pokušate da popravite položaj Srpske liste među srpskim biračkim telom na Kosovu što bi i bilo moguće da upravo Vi niste taj koji je podržao Srpsku listu i Vladu Ramuša Haradinaja, što će Srbi na Kosovu i Metohiji imati na umu 22.10.2017., kada se održavaju lokalni izbori".

Osvrćući se na navodni napad na aktiviste Srpske, ističu da je "ukraden identitet bratu Aleksandra Jablanovića (Marku)" i da je "lice zloupotrebilo takvu falsifikovanu ličnu kartu da se identifikuje pod tuđim imenom". 

Što je, poručuju Predsedniku Srbije – "složićete se, sasvim moguće" i što će se, dodaju – daljim radnjama policijskih i pravosudnih organa na Kosovu i dokazati.Lokalni izbori "Republike Kosovo" održavaju se za četiri dana. Srpska lista jedina je partija od preko 10 stranaka kosovsko-metohijskih Srba koja je dobila podršku zvaničnog Beograda, što je danas potvrdio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, navodeći i to da je "veliki pritisak spolja pojedinih zapadnih ambasada da se rasturi Srpska lista i da se rasturi srpski uticaj" na Kosovu i Metohiji. 

A Srbe na KiM-u je danas, posle Marka Đurića, pozvao da glasaju za Srpsku listu i nekadašnji direktor Kancelarije za KiM, a sada ministar odbrane – Aleksandar Vulin. 

Detaljnije o predizbornoj kampanji čitajte na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017."


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.