Đurić u Gračanici sa Srbima u srpskim i kosovskim institucijama: Okupili smo se da bismo stvorili političke preduslove za stvaranje ZSO-a

Mi smo se ovde okupili da bismo stvorili političke preduslove za stvaranje Zajednice srpskih opština i ostvarili naše vitalne nacionalne ciljeve. Svima je jasno koliko je današnji dan važan u novijoj istoriji na KiM-u, a borbu za status KiM-a nećemo svaljivati na vaša leđa, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sa današnje zajedničke sednice deset srpskih opština na Kosovu i Metohiji, u Gračanici. Sednici pored Đurića i oficira za vezu sa Prištinom, Dejana Pavićevića, zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, ministra za lokalnu samoupravu, Ljubomira Marića, srpskih poslanika u kosovskoj vladi, predsednika liste "Srpska", Aleksandra Jablanovića, te odbornika i gradonačelnika 10 srpskih opština, prisustvuju i odbornici opština na KiM-u u kojima Srbi ne čine većinu, kao i privremeni organi opština na KiM-u. Prvi ceremonijalni deo sednice bio je otvoren za javnost, a nakon obraćanja Marka Đurića, Branimira Stojanovića, Ljubomira Marića i Aleksandra Jablanovića, te desetominutne pauze, sednica se nastavila, ali bez prisustva medija.

"Mi smo se ovde okupili da bismo stvorili političke preduslove za stvaranje Zajednice srpskih opština, da bismo naučili da radimo jedni sa drugima na način na koji će to biti potrebno da radimo u budućnost, da bismo ostvarili naše vitalne nacionalne ciljeve," poručio je Marko Đurić, obraćajući se predstavnicima Srba na KiM-u, dodajući:

"Mislim da je svima jasno koliko je današnji dan važan u novijoj istoriji na KiM-u."

Đurić je istakao i da Srbima nije potreban "list papira", ili "bilo kakav dokument", da bi počeli da stvaraju ono što svi znaju da moraju da stvore kako bi opstali i ono što svi znaju da je Srbima "životno neophodno".

On je istakao i da su se Srbi danas u Gračanici okupili da bi se ujedinili, pokazali svoju snagu, odlučnost i volju da istraju, te da je došao da u ime Vlade Srbije poruči da će ona uvek biti uz Srbe, ali i da Srbija nikada neće teret svoje borbe za status KiM-a "svaljivati na leđa" Srba na KiM-u.  

"Došao sam u ime Vlade Republike Srbije da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama i da nikada neće teret naše borbe, za ono što mi smatramo ispravnim stavom kada je u pitanju status Kosova, svaljivati na vaša leđa," poručio je Đurić i dodao:

"Došao sam da vam kažem da je potrebno da se ujedinite, da je potrebno da, kao nikada do sada, radite i delujete politički zajedno, da je potrebno da danas i ovde, na ovom sastanku, koji ima potencijal da bude upamćen kao prvi u nizu važnih srpskih zajedničkih sastanaka, definišete ključne prioritete naše borbe za opstanak i za političku snagu srpskog naroda na KiM-u." 

On je objasnio da ciljevi o kojima će se u Gračanici danas razgovarati i raspravljati "nisu politički nedostižni".

"To nisu ciljevi koji opterećuju Beograd i Prištinu u njihovom nastojanju da nađu formulu za međusobnu saradnju, da nađu način da koegzistiraju jedan pored drugog, ili u međunarodnoj zajednici. To su ciljevi i prioriteti koji se tiču pre svega opstanka i budućnosti našeg naroda na KiM-u," podcrtao je Đurić, dodajući i da će se danas u Gračanici razgovarati o tome kako će srpske opštine na KiM-u da rade zajedno na pitanjima od značaja za opstanak i o zajedničkim projektima.

"Došli smo ovde danas da razgovaramo o tome kako će srpske opštine na KiM-u da rade zajedno na pitanjima koja su od značaja za opstanak na KiM-u, kako će srpske opštine zajedno da prave razvojne projekte, kako će zajedno da prave ekonomske projekte," rekao je direktor kancelarije za KiM, objašnjavajući da će Srbija sa novcem koji je "mukotrpno uštedela teškim merama ekonomske konsolidacije" podržati sve ono oko čega se danas dogovore predstavnici srpskih opština.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da Srbi sa KiM-a ne žele "mrvice sa tuđeg stola", već da oni hoće ono što im pripada.

"A nama na KiM-u pripada da budemo svoj na svome. Nama na KiM-u pripada da sami biramo svoje predstavnike u svim prištinskim institucijama, a ne da ih umesto nas biraju drugi," istakao je on, dodavši da su se Srbi danas u Gračanici okupili i da pošalju jasnu poruku  o onome što je učinjeno Aleksandru Jablanoviću:

"Ovde smo se okupili i da pošaljemo jasnu poruku i da ono što je učinjeno Aleksandru Jablanoviću, koga smo svi mi zajedno našim glasovima poslali u Prištinu da bude jedan od naših predstavnika, nije nešto što bilo ko od Srba na KiM-u može, ili hoće da prihvati." 

U Gračanici se nalazi velik broj novinarskih ekipa medija na srpskom i albanskom jeziku, sednica je u toku, a nakon sednice, izdaće se i saopštenje za štampu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.