Đurić Tačiju: Kosovo i Metohija nikada neće biti deo Albanije

Kancelarija Za KIM

Srbija nema nameru da se ujedinjuje sa Albanijom, i svaki oblik separatizma protivan je normama domaćeg i međunarodnog prava, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, u poslednje vreme je u više navrata ponovio svoje čvrsto zalaganje za pripajanje „Preševske doline“ Kosovu, kao i ujedinjenje Kosova i Albanije.

„Vi ste bili zajedno u ratnim rovovima i zajedno ćemo živeti na slobodi, i zajedno ćemo živeti u bliskoj budućnosti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan bezgranični prostor između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov udaljenja Srbije sa Kosova i ovo će se desiti“, izjavio je Tači u jučerašnjem obraćanju građanima Hasa u Albaniji.

Tači: Svi pod albanskim kišobranom

Tači je i danas poručio da bi „Preševska dolina“ trebalo da se pridruži Kosovu, „baš kao što bi Kosovo, prirodno, trebalo da se pridruži Albaniji. Da budemo pod zajedničkim kišobranom EU ili pod albanskim kišobranom, ako EU nastavi da nam svoja vrata zatvara“, prenosi RTK2

Za realizaciju svojih ideja kaže da „to nije nemoguća misija“, već da je „nacionalna unija u umovima i dušama svih Albanca“.

Međutim, direktor Kancelarije za KiM, nakon što je Haradinaju poručio da je Srbija država i Albanaca sa Kosova i Metohije danas Hašimu Tačiju „državljaninu Srbije i predstavniku privremenih institucija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija“ kaže da Kosovo i Metohija nikada neće biti deo Albanije.

„‘Velika Albanija’ je fašistički projekat, poražen 9. maja 1945. godine i ponovo pozivati na njeno stvaranje, i to na dan održavanja evropskih izbora, je šamar u lice Evropi. Tim pre zapanjujuće je ćutanje međunarodnih zvaničnika na pozive na komadanje i rasparčavanje suverenih i međunarodno priznatih država članica Ujedinjenih nacija“, smatra Đurić.

Bilo reakcije spolja ili ne, ono što je po rečima Đurića sigurno je to da će projekat „velike Albanije“, „koja komada i guta okolne države, biti poražen svaki put kada se pojavi na istorijskoj sceni“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.