Prizren: Održana Dečija smotra folklora

manastir Svetih Arhangela kod Prizrena održana je manifestacija Dečija smotra folklora.
Foto: RTV Kim

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je manifestacija Dečija smotra folklora.

Smotru folklora koja se održava po devetnaesti put otvorio je domaćin, iguman manastira Svetih Arhangela otac Mihailo.

Na ovogodišnjoj smotri učestvovalo je 14 kulturnoumetničkih društava sa Kosova i Metohije, a organizatori su Savez amatera KiM i Dom kulture Gračanica. Igrale su se igre iz Metohije, Sirinićke Župe, Vranja, Niša, Šumadije…

Program je počeo zajedničkim kolom koje su odigrali većina učesnika kulturno-umetničkih društava unutar zidina crkve. Smotra je nastavljena igrama iz Šumadije koje su odigrali članovi KUD Simonida iz Raniluga.

Predsednik Saveza amatera KiM, Đorđe Lakušić, rekao je za RTV Kim da je osim što igraju, ovo prilika da se deca upoznaju i steknu nova prijateljstva. Dodao je da osim igre i pesme ova manifestacija uči decu da vole svoju kulturu i tradiciju.

„Na ovogodišnjoj smotri deca su poslala još jednu važnu poruku, a to je želja da crkva Svetih Arhangela vaskrsne. Prošle smotre igrali smo oko temelja, danas smo ušli unutra i povezali se rukama sa željom da ona vaskrsne, bude cela baš onakva kakva je bila pre rušenja“, rekao je Lakušić.

Dečijom smotrom folklora počela je i manifestacija Vidovdanske svečanosti.

„Očekujemo veoma bogat kulturni program u okviru kojeg će biti premijerno odigrano nekoliko predstava, možda i jedna dečija. Mislim da će publika u Gračanici i širom Kosova i Metohije imati šta da vidi i čuje“, rekao je Ivan Stojković iz Doma kulture u Gračanici.

Na kraju manifestacije najboljim igračima su dodeljeni pehari.

U manastiru Svetih Arhangela danas je osim smotre održana i likovna kolonija na kojoj je učestvovalo dvadesetak dečaka i devojčica iz različitih krajeva Kosova.

Tema kolinije je Prizren i manastir, odnosno motivi koji su na njih ostavili najveći utisak.

manastir Svetih Arhangela kod Prizrena održana je manifestacija Dečija smotra folklora.
Foto: RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.