Đurić: Spremni smo na dijalog, ne i na predaju imovine

Srbija je uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine, rekao je danas u Briselu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, poručivši istovremeno da Beograd neće sedeti skrštenih ruku. Đurić je jutros u Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu održao sastanak sa 28 predstavnika zemalja članica i predstavnicima institucija EU.​

Đurić je novinarima u Briselu, nakon još jedne runde tehničkih pregovora sa Prištinom, rekao da neće praviti "katastrofalne ustupke i trule kompromise" na račun sopstvenog naroda.

On je tokom sastanka sa predstavnicima zemalja članica EU izneo stav Srbije u vezi sa Trepčom, zakonom o strateškim investicijama, ali i u vezi sa načinom na koji se tretiraju srpski predstavnici u kosovskim institucijama, javio je Tanjug.

"Naša politika ostaje politika razgovora, ali nikada neće biti politika guranja glave u pesak, pravljenja neosnovanih ustupaka i pravljenja trulih kompromisa na račun interesa srpskog naroda. Dijalog da, ali predaja imovine, činjenje katastrofalnih ustupaka, koje bi možada želeli da iznude od nas – to nikada ne," poručio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef delegacije Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom, Marko Đurić.

Delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu nastavljaju razgovore o međusobnom priznavanju diploma. Istovremeno, iz delegacije Beograda najavljuju da će predstavnicima EU postaviti i pitanje Telekoma, odnosno da li je Priština spremna na pravljenje kompromisa.

U delegaciji Beograda tim povodom objašnjavaju da Srbija uvek pristaje na razgovor, ali ne i na "princip papira 'uzmi ili ostavi'".

Juče su u okviru tehničkog dijaloga dogovarani i tehnički detalji o primeni sporazuma o slobodi kretanja, konkretno kako će izgledati nalepnice kojima će se prelepljivati statusni simboli na registarskim tablicama za vozila koja prelaze sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno. 

Oglašavajući se nakon prvog dana razgovora, kosovska strana je navela da se razgovaralo o uklanjanju "nelegalnih tablica koje su i dalje u upotrebi" u opštinama na Severu Kosova. Ovaj proces, dodaju, biće praćen informativnom kampanjom, a kako bi se, ističu, "stimulisao proces". Nastaviće se takođe i "sa validnošću KS tablica". 

Srpska strana navela je da je prištinska delegacija "odbila" da razgovara o Trepči, pa je razgovor o tome juče zasebno vođen sa evropskim zvaničnicima, koji su ponovili da su "primili k znanju stav Srbije". O Trepči sa međunarodnim predstavnicima, kako sami najavljuju, razgovara i Srpska lista nakon zamrzavanja svog učešća u vladi i skupštini Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.