Đurić pozvao Tahiri na izbegavanje zapaljive retorike, poštovanje Briselskog sporazuma i koalicionog dogovora

"Beograd ohrabruje pluralizam stavova pokrajinskih zvaničnika da deo ministara u južnoj srpskoj pokrajini razmišlja kao Tahiri, a deo potpuno drugačije i pozivam na izbegavanje zapaljive retorike, poštovanje Briselskog sporazuma i koalicionog dogovora, na kojem počiva pokrajinska vlada," rekao je u izjavi za KoSSev, Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, komentarišući izjavu šefice pregovaračkog tima Prištine, Edite Tahiri da su "iluzije" o nadležnostima Zajednice srpskih opština "dozvoljene", ali da "mora da se zna" da sporazum predviđa da će ona "biti zasnovana na postojećim zakonima Kosova i da ne može imati izvršna ovlašćenja."
 
Đurić je takođe naglasio da Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju da srpski poslanici u pokrajinskom parlamentu zastupaju interese srpskog naroda u Pokrajini, a to znači da budu snažno posvećeni formiranju Zajednice srpskih opština, što je i dogovoreno u Briselu. 
 
Tahiri je u današnjem intervjuu za kosovski list "Epoka e re" ocenila iluzornim izjave ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića da će Zajednica opština sa srpskom većinom imati izvršna ovlašćenja.
 
”Iluzije pojedinaca, posebno zvaničnika koji manje, ili više, razmišljaju van zakona Kosova i sporazuma u Briselu su dozvoljena, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila jasno kažu da Zajednicu treba zasnivati na postojećim zakonima na Kosovu,” kazala je Tahiri.
 
Tahiri je rekla i da Srbija treba da zaboravi učlanjenje u EU ako Kosovo ne prizna kao državu.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.