Đurić poručio Nikoli Saveljiću: Oporavi se, nemoj ništa da brineš i pronaći ćemo one koji su ti ovo uradili

"Nikola Saveljić je dobar dečak iz poštene kuće i dobre porodice i mislim da je današnji uskršnji praznik trenutak da poručimo da ovde na Kosovu i Metohiji ničije dete – ni srpsko, ni albansko, ne treba da bude žrtva nasilja i da ničiji roditelji ni Srbi, ni Albanci, niti bilo koji drugi – ne treba da plaču kao posledica bezumnog nasilja poput onog čija je žrtva bio Nikola Saveljić," poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, nakon posete ovom ranjenom sedamnaestogodišnjaku u bolnici. 

"Nikola Saveljić je uboden s leđa. Mučki. Bez razloga," dodao je Đurić, istakavši da današnji praznik treba da bude poruka mira svima i poruka da svi treba da "smirimo strasti i prilike".

"Misim da današnji praznik Vaskrs treba da bude poruka mira svima. Poruka da treba da smirimo strasti i prilike i da jedni drugima ispružimo ruku – mi, Srbi, svakako, onako hrišćanski – kako znamo i umemo," rekao je Đurić i dodao:

"I da ostanemo na okupu, da ostanemo složni, a svakako ćemo biti zajedno sa svim našim ljudima na Kosovu i Metohiji i onima koji su danas u potrebi, poput Nikole i onima koji se svakodnevno bore za svoju egzistenciju na različite druge načine."

Đurić, koji je noćas prisustvovao vaskršnjoj ponoćnoj liturgiji u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u vaskršnji ponedeljak, 13. aprila, u 9 časova ujutru prisustvovaće i liturgiji u manastiru Gračanica, koju će služiti episkop raško – prizrenski i kosovsko – metohijski Teodosije. Istog dana u 11 časova, Đurić će sa vladikom Teodosijem dočekati Blagodatni oganj, koji će pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dr Dušan Jovović, u pratnji predstavnika Srpske pravoslane crkve, doneti iz Jerusalima i na Kosovo i Metohiju, posle čega će prisustvovati nastavku liturgije.

 


Đurić dolazi u posetu Kosovskoj Mitrovici i u dane kada Kosovske bezbednosne snage, zajedno sa KFOR-om, KP i vatrogascima sa Severa vrše potragu priobalja i rečni tok reke Ibar u potrazi za nestalim 17-godišnjim albanskim mladićem, a što je najavio i sam komandant KFOR-a, Frančesko Paolo Filjuolo, juče u zvaničnom saopštenju, uključujući i najavu da je otvoren ronilački centar KBS u Južnoj Mitrovici. KoSSev je u međuvremenu poslao pitanje putem mejla na koja očekuje odgovor iz ove Kancelarije:

"U saopštenju komandanta KFOR-a se navodi da su Kosovske bezbednosne snage uključene u potragu za nestalim 17-godišnjim albanskim mladićem u Mitrovici, a na poziv komandira Kosovske policije za Sever. Da li je Vlada Republike Srbije kontaktirana po ovom pitanju, odnosno ko je u ime Vlade odobrio ovu akciju, ili je dovoljan samo poziv komandira Kosovske policije sa Severa? Podsećamo Vas na izjavu za javnost koju ste dali početkom aprila da je "Vlada Srbije je dobila i pisane garancije od NATO da neće dozvoliti da bilo kada, bez naše saglasnosti, na sever Kosova i Metohije dolaze bilo kakve tzv. oružane snage Kosova".


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.