Vulin: Radost Vaskrsa potamnjena brigom koju osećamo za Srbe na Kosovu

Ministar za rad, zapošaljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, prisustvovao je danas uskršnjoj liturgiji u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena, odakle je poručio da je radost koju osećamo zbog Vaskrsa potamnjena brigom koju osećamo za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Vulin je kazao da je današnji praznik, nažalost, u senci dešavanja u Kosovskoj Mitrovici i da je radost koju osećamo zbog proslave Vaskrsa potamnjena brigom koju osećamo i za Srbe na Severu Kosova i Metohije, ali iza sve ljude na Kosovu.

"Nasilje se nekako ponovo vraća. Nasilje koje nije kažnjeno i osuđeno uvek preti da se ponovo vrati. Ono što mene iskreno plaši jeste što se nasilje nad Srbima ne samo ne kažnjava nego i ne osuđuje," rekao je Vulin novinarima u porti manastira Svetog Arhangela kod Prizrena.

Ovo bi bila prilika za predstavnike Prištine da izađu i da glasno i po prvi put urade ono što Srbi rade svih ovih godina – da osude nasilje nad Srbima i da osude nasilje nad onima koji su druge nacije, ili druge vere, istakao je ministar Vulin.

"Ja nisam tu osudu napada o Mitrovici čuo, iz Prištine nisu došli signali da se kaže koliko je to opasno i strašno. Ja ni od koga nisam čuo da je ovo nešto više nego obična sporadična tuča, a to nije – ja je tako ne vidim i mislim da ni građani Kosovske Mitrovice to tako ne vide," rekao je on komentarišući seriju incidenata koji su se minulih dana dogodili u Kosovskoj Mitrovici.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici incidente vide kao poruku da treba da odu, da ne budu tu gde su se rodili i odrasli, to je svakako neprihvatljivo, rekao je Vulin uz naglasak da bi međunarodna zajednica morala mnogo odlučnije nego do sada da se bavi ovakvim stvarima i nosiocima mržnje.

Međunarodna zajednica bi morala u odsustvu dobre volje Prištine da preuzme svoju odgovornost, naglasio je Vulin koji je jedinom srpskom osnovcu u Prizrenu, Milici Đorđević – učenici trećeg razreda, uručio prigodne poklone u vidu školskog pribora i slatkiša.

Milica se, kako je rekla, obradovala poklonu i dodala da će praznik provesti sa drugarima koji su došli u manastir, ali da će u Prizrenu kući biti sa mamom, jer tamo nema drugare sa kojima bi se igrala.

Vulin je rekao i to da tamo gde nije opstala srpska crkva nisu opstali ni Srbi, zato svaki praznik treba da koristimo da se setimo ko smo, odakle smo, koju tradiciju nosimo i kakvi treba da budemo.

Ja se nadam da ćemo iduće godine završiti obnovu, da će ovde biti završena crkva Svetog Nikole i da će prvi put nakon još turskog razaranja, a i drugih razaranja ove svetinje ona biti obnovljena i da će se Srbi sabirati oko ove svetinje kao što su to uvek radili, rekao je Vulin.

Da bi Srbi opstali, osim duhovne obnove, potrebna je i ekonomska obnova, potrebno je voditi računa o svakodnevnom životu Srba na Kosovu i Metohiji, kazao je srpski ministar i istakao da je država Srbija tu da pomogne i da Srbija neće umanjivati ni jedno davanje.

Vaskršnju liturgiju u manastiru Svetog Arhangela u prisustvu nekoliko desetina vernika, služio je iguman manastira Mihailo, a prisustvovali su između ostalih i predsednik Srpske liste, Aleksandar Jablanović, načelnik Prizrenskog okruga, Jovica Budurić i drugi. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.