Đurić: "Oni misle da mogu da izvedu na KiM-u nešto nalik na Bljesak ili Oluju"

Želim da verujem da će Priština zaista u naredne tri nedelje omogućiti formiranje ZSO-a, a da to nije navela samo da bi pokrila svoj teror. Srbija je opredeljena za mir, Srbija čuva mir i zato podržavamo jučerašnje zaključke Srba i njihovu nameru da formiraju ZSO, što je njihovo pravo po Briselskom sporazumu. Jedini mogući način da dođe do legitimnog i legalnog uspostavljanja ZSO-a je prema Briselskom sporazumu, a ne prema odluci kosovskog ustavnog suda. Srbima ne treba takva ZSO – iz Beograda jutros, posle sinoćnih reakcija na izjave kosovskih zvaničnika, poručuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Ovog puta, oglasio se, za razliku od sinoć – kada je to učinio saopštenjem i na Twitter-u – sa konferencije za medije. Imao je identične poruke onima koje sinoć imao srpski predsednik i takođe je pominjao "Bljesak" i "Oluju".

Tokom konferencije za medije, Đurić je obavestio javnost da su juče u popodnevnim časovima u regionu peći "uniformisana lica zarobila i odvela u Peć" radnike RTS-a i petoro advokata koji su radili u okviru, kako je objasnio – inicijative da se Srbima pruži besplatna pravna pomoć.

Uniformisana lica su ih odvela u Peć, zadržani su oko pet sati, nakon naše intervencije, tim Eulex-a je otišao u Peć i nakon pet sati držanja bez izvođenja pred pravosudne organe puštena su i sprovedena iz Peći, objasnio je Đurić, ne precizirajući ko su bila "uniformisana lica". 

Ovo je svakako nešto što zavređuje najveću osudu i predstavlja nastavak terora nad Srbima i Beograd ovo najoštrije osuđuje, istakao je Direktor Kancelarije za KiM. 


Smatra da je u ponedeljak "cela Srbija mogla da vidi kakvu i koliku pretnju predstavlja formiranje vojske Kosova".

To je prava pretnja i nešto o čemu bi trebalo da brine i sam KFOR. A Srbima na KiM-u je poručio "da je veoma važno da niko ne prihvati učešće u ilegalnim oružanim snagama", kako se ne bi borili "protiv Srba i interesa države Srbije".

"Delim uverenje Predsednika Vučića da oni nemaju stvarnu nameru. Hajde da vidimo u naredne tri nedelje da li će to da urade ili su to uradili, ili su rekli da će to osnivati samo da bi pokrili teror i nedela koja su činili u ponedeljak i prethodnih dana zato da bi promenili stanje na terenu, zato da bi zauzeli Sever Kosova i Metohije," kaže Đurić. 

"Oni su to radili i oni to rade zato da bi zauzeli Sever KiM-a. Ako pogledate način na koji su izveli celu operaciju – to im je jedini cilj. Oni misle da mogu izvedu na KiM-u nešto nalik na Bljesak, nešto nalik na Oluju. Srbija je dokazala i pokazala da čuva mir, ali nemojte da niko pogreši za trenutak da pomisli da Srbija neće zaštiti svoj narod na KiM-u," dodao je dalje " svim onim čime kao država raspolaže".

Ovaj zvaničnik ponavlja da će "štititi naš narod na KiM-u" a da "niko ne treba da se igra sa tim".

On tvrdi: "Mi se ponašamo odgovorno, racionalno, razumno i dostojanstveno", i da "nikome ne pretimo", da "tražimo rešenja, pokušavamo da dođemo do kompromisa", a da je "to ono što nas interesuje".

Uputio je i poruku "onima koji prete hapšenjima Srbima" zbog formiranja ZSO-a. 

Ako nekoga treba da hapse zbog sporazuma o ZSO, onda treba sebe da hapse, jer ne sprovode sporazum. A umesto pretnji hapšenjima i ratom trebalo bi da porade na ono što je budućnost, a budućnost na KiM-u je jedina mirna i prava za Srbe, a tim i formiranje ZSO-a – naveo je takođe Đurić.

Obavezu formiranja ZSO nema po njegovim rečima samo Priština. 

Priština se obavezala na formiranje ZSO, ali i EU, onog trenutka kada je Ketrin Ešton stavila svoj potpis, tog momenta je takva celokupna, ovlašćena, moćna postala deo spoljnobezbednosne politike EU i obaveza EU, tako da Srbi ne rade ništa osim što sprovede Briselski sporazum, a obaveza Prištine je da to ne ometa, istakao je. 

Osvrnuo se i na jučerašnje razgovore srpskog predsednika sa predsednikom Ruske Federacije, Ukrajine, američkim ambasadorom. 

Ona su, kaže Đurić, ohrabrenje za Srbe na KiM-u i sav naš narod zato što je jasno da se Srbija bori, ali je isto tako jasno da Srbija nije sama da očuva mir i da ukaže ono što je neophodno za poštovanje sporazuma.

Komentarisao je i jučerašnje saopštenje KFOR-a o nadletanju srpskih borbenih aviona nad Preševom. Kaže da je vežba najavljena pre godinu dana, a da nije primetio interesovanje KFOR-a kada su" stotine maskiranih, za mene terorista" upale na Sever.

"Tada nigde nisam video nigde ni KFOR- ni očekivane provere," kaže.

Komentarisao je i reakcije Alfana i Gemingera u kojem, kako podseća Đurić – pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokacija.

"Mogu samo da kažem da je reč o cinizmu frapantnih razmera. Valjda je ministar Nenad Rikalo provocirao na taj način što su mu čizmama lomili rebra," kazao je.

Izvinjavam se što su me na povocu vodili ulicama Prištine, dodao je takođe, izvinivši se novinarki Radi Komazec, a nakon njenog pitanja o tome "ko normalan u svetu" sprovodi hapšenje zvaničnika po ulicama:

"Izvinite Rado što sam tako prošao pored Vašeg stana." 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.