Vučić: Brine me kako će se odnositi prema Srbima na Severu, biće jednako loše, barem ih nisu ubijali, nadam se da im to neće dozvoliti

“Imali smo sastanak i večeru u Briselu. Marko je bio sa mnom, nas dvojica smo predstavljali Srbiju. U jednom trenutku je Čolaku počeo da preti Đuriću koji je napravio neki komentar, ali bez reči, samo izrazom lica. Ja sam tada preko pola stola rekao – ’ovo ti je poslednji put da nekome pretiš fizički, to nije način da se razgovara, ako tako nastaviš, više nećeš tu raditi’. Očigledno postoji netrpeljivost prema Đuriću, ali nije mi uopšte palo na pamet da bi moglo da se dogodi to što se dogodilo. Apsolutno iracionalna odluka,“ opisuje Predsednik Republike kako je branio Marka Đurića. Sami sebi smo garancija da jedinice ROSU neće više upadati na Sever Kosova – poručio je. 

“Rekao sam im pre dva dana da do pola osam moraju da napuste Sever Kosova i do 19.20 su vratili Đurića. Nadam se da im to više neće padati na pamet. Ipak, brine me kako će se odnositi prema Srbima koji tamo žive. Biće jednako loše, ali barem ih nisu ubijali i za to smo se izborili. Nadam se da im niko na svetu neće dozvoliti to da rade,“ nastavio je sa odbranom. 

Nekoliko je razloga za takav postupak Prištine, govori dalje:

"Prvi je što im se žuri, a stvari u svetu im ne idu u prilog. Drugi je taj što žele da otmu Sever Kosova kako Srbi više ne bi imali šta da traže, žele da Srbima uzmu poslednju kartu iz ruku za kompromis."

"Ali njihov politički cilj je Sever, da vi to znate. Njih suštinski ne ugrožava niko na jugu. Ne brine njih ništa drugo sem Severa. Njihova opsesija je Sever. Njihova patološka opsesija je Sever i mnogih u međunarodnoj zajednici" – kazao je srpski predsednik. 

Na pitanje o poseti visoke zvaničnice EU Federike Mogerini Beogradu, Vučić je rekao da je Mogerinijeva želela da Srbiji “ukaže čast“. 

“Hvala joj na korektnosti, ne može da kaže ko je kriv, ali je posetom Beogradu, čini mi se, sve dovoljno rekla,“ istakao je Vučić. 

“Nekako ćemo morati da opet sa njima razgovaramo u Briselu. Kako, ne znam ni sam. O čemu da razgovaramo kad oni tuku naše pregovarače? Šta očekujete od nas? Da vam se izvinim jer postoji neko ko će da vam se osmehuje od uveta do uveta? Mi smo ispunili svoje, za njih je sve ostalo mrtvo slovo na papiru,“ požalio se srpski predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.