Pesnički susreti „Lazar Vučković“ počinju danas u Prizrenu, završnica sutra u Kosovskoj Mitrovici

Pesnički susreti
Plakat: Dom kulture Gračanica

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ počinju danas u Prizrenu i trajaće do sutra kada će biti zatvoreni u Kosovskoj Mitrovici. Svečano će biti otvoreni danas u Bogosloviji „Svetih Kirila i Metodija“ u Prizrenu u 13:30 časova, a program će se nastaviti nastupom pesnika u Orahovcu od 17 časova.

Pesnički susreti nastavljaju se sutra u podne u  Domu kulture „Gračanica“ u Gračanici, gde će se održati pesnički čas kao i dodela nagrade „Lazar Vučković“, dok će sama završnica i zatvaranje Susreta biti u 17 časova u Kosovskoj Mitrovici.

Na ovoj svojevrsnoj pesničkoj manifestaciji nastupiće Bratislav Milanović, Radoslav Zlatanović, Ratko Popović, Ivan Lalović, Miloje Dončić, Vladan Rakić i ostali.

Susreti se održavaju od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem prilikom učešća na „Struškim večerima poezije“.

Lazar Vučković, odrastao je u Gornjem Selu, kod Sredske, na obroncima Šar-planine, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je učio u Uroševcu. Bio je novinar i reporter lista „Jedinstvo“ u Prištini. Jedan je od prvih srpskih posleratnih pesnika na Kosovu i Metohiji. Pisao je i priče i poetizovane reportaže za list Jedinstvo. Prve radove objavio je u „Jedinstvu“ i časopisu „Stremljenja“, „Omladini“, „Mladosti“, „Susretima“, Jeta e re, Rilindja.

Od 1970. se na ovim susretima dodeljuje nagrada „Lazar Vučković“ i to za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“.

Organizator ovog dvodnevnog pesničkog susreta je Ustanova za novinsko izdavačku delatnost „Panorama“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.