Đurić: Od broja mandata koji osvoji Srpska lista zavisi uticaj Srbije na Kosovu

„Suštinski važni, sudbinski, strahovito značajni za očuvanje uticaja Republike Srbije na Kosovu i Metohiji“ – ovim rečima je jutros direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić opisao oktobarske vanredne parlamentarne izbore za kosovsku Skupštinu. Ništa umerenijim rečima o ovim izborima nije govorio ni voditelj Predrag Sarapa koji ih je najavio kao izbore koji će „odrediti sudbinu srpskog naroda“.

Za Srbe je u tom pokrajinskom parlamentu, kako mi to kažemo rezervisano 10 mesta. Ukoliko Srpska lista, koja je državni projekat, koju je organizovao Beograd, država Srbija i koja je objedinila i okupila sve Srbe, sve srpske političke predstavnike na KiM da bismo pred Albancima i međunarodnom zajednicom nastupali monolitno… Dakle, ukoliko bi Srpska lista uspela da uzme sve poslaničke mandate rezervisane za Srbe na KiM, to znači ni da formiranja buduće Vlade na KiM ne bi moglo da bude, bez da se Srbi pitaju i bez, praktično uticaja srpske zajednice“, objašnjava Đurić zbog čega mu je stalo da Srpska lista osvoji sve mandate.

Ipak, Srpska lista u prethodnom izbornom ciklusu nije osvojila svih 10 mandata, već je sa 9 mandata pružila podršku za osnivanje vlade na čelu sa Ramušem Haradinajem.

Međutim, ovog puta, usled znatne podrške koju uživaju opozicione LDK i Samoopredeljenje, moguće je da budućoj kosovskoj vladi neće biti potreban nijedan srpski glas za obezbeđivanje potrebnih 61 poslaničkih glasova za formiranje vlade.

Srpsku listu Đurić označava i kao „direktan instrument našeg uticaja i kao naroda i kao države na Kosovu i Metohiji“ i zato poziva sve Srbe da izađu na predstojeće izbore za ono što u Prištini nazivanju „Skupštinu Republike Kosovo“ i glasaju za svoje predstavnike u ovom telu.

Važnosti predstojećih izbora svesni su i Albanci i međunarodni predstavnici koji aktivno rade na smanjenju uticaja Srpske liste, a to nastoje da učine smanjenjem izlaznosti, objašnjava Đurić.

„Ako što manje ljudi izađe, onda će biti manje glasova potrebno kako bi oni progurali makar jednog, dva, tri svoja poslanika. Ljude poput Rašića, Rade Trajković i ostalih koji otvoreno kažu da podržavaju nezavisno Kosovo“, tvrdi Đurić.

Ipak, Đurić iznosi ocenu da je ljudima na KiM „sve jasno“ i samo apeluje „da ne budu lenji taj dan, budu odgovorni prema sebi samima, prema svojim porodicama“ i izađu na izbore.

U svrhu smanjenja broja glasova iz srpske zajednice donesena je i odluka CIK-a da se ove godine zabrani glasanje sa srpskim dokumentima, navodi direktor Kancelarije za KiM.

„Računaju na to da nemaju svi Srbi lična dokumenta koja su izdale institucije u Prištini. Podsetiću vas, po sporazumu koji je napravio Borko Stefanović i onaj Tadićev i Đilasov režim iz 2011. su nažalost svi Srbi obavezani da imaju lične karte koje izdaje Priština“, tvrdi Đurić, ne otkrivajući o kom se konkretno sporazumu radi.

Iako svi Srbi nemaju kosovske lične karte, Đurić ipak poziva na „što masovniji odziv“.

Božović i GI SDP daju snagu i legitimitet srpskim naporima

Iznova se osvrnuo i na odluku Ksenije Božović da se ispred GI SDP kandiduje na listi poslaničkih kandidata Srpske liste – objašnjava da je jedinstvo najpotrebnije upravo na KiM.

Zato je važno što su se partija pokojnog Olivera Ivanovića, odnosno Ksenija Božović i njeni saradnici pridružili Srpskoj listi zato što to daje dodatnu snagu i legitimitet srpskim naporima da opstanu i ostanu na KiM i što nam to pred Albancima i međunarodnim zvaničnicima daje dodatnu snagu i jedinstvo

U tom smislu, on na Kosovu prepoznaje „srpski blok“ koji štiti interese Srbije, a sa druge strane „Aljbina Kurtija, Veseljija i ostale koji kažu – ne, Srbi podelite se, glasajte za nama simpatične Srbe koji su u stvari Srbi po imenu i prezimenu a koji bi u stvari priznali Republiku Kosovo“. Tom drugom bloku „savršeno odgovaraju pozivi na bojkot Đilasa koji je istovremeno kandidovao svoju Radu Trajković“. To opisuje kao „mešetarenje“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.