Đurić: Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga

„Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga,“ kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, na sastanku sa šefom Misije OEBS na Kosovu, Janom Bratuom. Razgovarali su u Beogradu, saopšteno je iz kancelarije kojom Đurić rukovodi.

Srbija želi da dijalog bude nastavljen – naveo je takođe.

Dodao je i da su „jedine opstrukcije tog procesa do sada dolazile iz Prištine, koja je pre oko godinu dana čak formalnom odlukom parlamenta zamrznula dijalog“.

Podsetimo, nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine prethodno je zakazan za 16. januar, a posle zastoja dugog više od godinu dana. Međutim, beogradska delegacija odlučila je da ove razgovore u Briselu prekine zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Đurić i Bratu razgovarali su i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, saopšteno je takođe iz Kancelarije za KiM:

„Direktor Đurić je rekao da je zadovoljan što je, iako sa mesec dana zakašnjenja, konačno počela da pristiže prva dokumentacija iz Prištine u vezi sa istragom ubistva Ivanovića.“

Srbija će, navodi se dalje, prema njegovim rečima, nastaviti da politički, ekonomski i u svakom drugom smislu pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, i to će u budućnosti činiti još intenzivnije.

„Đurić i Bratu razgovarali su i o problemu političkog i verskog ekstremizma na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanjima da profunkcioniše specijalni sud za ratne zločine takozvane OVK,“ dodaje se.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić se neposredno nakon ubistva vratio iz Brisela u Beograd, rekavši da se dijalog neće nastaviti sve dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Ja neću sesti nikada za pregovarački sto dok ne dobijemo odgovore na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića,“ rekao je tada Đurić.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je 16. januara, međutim, na vanrednoj konferenciji za medije naveo – „Mi nikada dijalog nismo prekidali i nastavićemo ga.“

Potom je i iz EU potvrđeno da je dogovoren nastavak dijalog, odnosno da su se srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, složili da nastave dijalog.

Tada nije saopšten tačan datum nastavka dijaloga.

Početkom februara kosovski mediji preneli su izjavu šefa pregovaračkog tima Prištine za tehnički dijalog, Avnija Arifija, koji je, kako je naveo Telegrafi, rekao da „ne postoji tačan datum“ nastavka dijaloga, ali i da će se to dogoditi krajem februara.

Pregovarački tim Srbije demantovao je Arifijevu najavu, navodeći da „dijaloga sigurno neće biti krajem februara“, jer „još čekaju zapisnike sa uviđaja posle ubistva Olivera Ivanovića“, te da neće prihvatiti da „dijalog zakazuje Arifi“.

Deo dokumentacije o istrazi ubistva Ivanovića je u međuvremenu i dostavljen Beogradu, a Arifi je, kako su preneli prištinski mediji, tvrdio i da nije rekao da će se dijalog nastaviti krajem februara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.