Đurić o kamerama za Zvečan: Pitajte nadležne zašto je nabavka tajna. O svom V.D. statusu: I bokalom me zovi, samo me ne razbi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, nije danas dao direktan odgovor na pitanje Insajdera zašto nije skinuta oznaka tajnosti s dokumenata o kupovini kamera za video nadzor u opštini Zvečan 2012. godine, kada je na čelu te kancelarije bio sadašnji ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin.  

"Mislim da je to pitanje zakonskog određenja samog tog papira, ali pretpostavljam da postoje i stručniji od mene – da daju odgovor na to pitanje – iz nadležnih institucija koje se bave pravnim aspektima toga," rekao je Đurić, odgovarajući na novinarsko pitanje.

"I bokalom me zovi, samo me ne razbi"

Marko Đurić danas je odgovarao i na pitanja u vezi sa svojim imenovanjem na čelo Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On se u statusu vršioca dužnosti ove kancelarije nalazi već više od tri godine.

Prema zakonu, podseća Insajder, vršilac funkcije može biti ne duže od šest meseci, a u slučaju neuspelog konkursa, to stanje može se produžiti za još tri meseca.

Ove godine je Đurić četiri puta imenovan na mesto V.D. direktora Kancelarije za KiM, a novinari su pitali kada će to VD stanje prestati.

"To je opet pitanje administrativnog proceduralnog karaktera. Postoji ona lalinska poslovica i bokalom me zovi, samo me ne razbi. Mene ne interesuje forma, interesuje me suština, a to je da mi u ovoj vladi Srbije, kao i u prethodnim vladama – imamo punu podršku i kapacitet da delujemo na zaštiti i podršci našem narodu na Kosovu i Metohiji, da to ova vlada čini svakodnevno, da je prisutna u životima desetina hiljada naših ljudi i svuda i na svakom mestu," odgovorio je Đurić. 

Na konstataciju novinara da zakon propisuje koliko puta može da se izabere V.D. stanje i da se u ovom slučaju krši zakon, Đurić je rekao "hvala vam."

Novinarka Insajdera podsetila je i da su isto pitali premijerku Anu Brnabić, koja je, navode – odgovorila da se radi o osetljivom pitanju i da se tiče bezbednosti srpskog naroda na KiM-u.

Da li ste Vi čuli za tu vrstu objašnjenja – pitala je dalje novinarka Insajdera Marka Đurića.

"U pitanju je stvar pravnog karaktera koja na neki način i definiše o čemu, vezano za tu temu – može, a o čemu ne može da se govori," odgovorio je.

A na konstataciju da je u Izveštaju anketnog odbora navedeno da su se tajni poslovi koji su se odvojili možda koristili za izvlačenje novca iz budžeta Srbije pod izgovorom pomoći ugroženim Srbima na KiM-u, te pitanje da li je i šta je urađeno za bolju kontrolu i trošenja sredstava za Kosovo, Đurić kaže:

"Mislim da je rad naših pravosudnih institucija na kontroli zakonitosti rada svih naših institucija dragocen. Očekujem da bude i efikasan i smatram da to doprinosi kvalitetu našeg rada. Mislim da je veoma važno i da delujemo i da poslujemo transparentno. U instituciji koju trenutno vodim – mi to radimo."

Na konstataciju novinara Insajdera da njihova redakcija, ipak, od Kancelarije za KiM ne dobija odgovore i da direktor ove kancelarije neće da da intervju njihovoj redakciji, Đurić je rekao "uvek ste dobrodošli".

Odgovarajući dalje na pitanja, kaže i da, prema njegovim saznanjima – "neke kamere, neki bezbednosni sistem jeste instaliran" u Zvečanu.

"Ali stvarno nisam stručan, ni nadležan za ta pitanja," kazao je takođe.

Da li je tražio objašnjenje zašto je stavljena oznaka tajnosti na dokument o kupovini kamera, Đurić nije odgovorio.

Nabavku kamera na KiM-u Agencija za borbu protiv korupcije pomenula je u izveštaju koji je prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal kada je zatražila da se ispita poreklo novca za kupovinu stana aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Taj posao vredan oko 900.000 evra dobila je privatna firma DBS Konsel iz Beograda, vlasnika Uroša Čubrilovića. Detalje ove nabavke, iako su plaćene iz republičkog budžeta, Vlada Srbije skoro šest godina drži pod oznakom strogo poverljivo. Detaljnije o ovim kamerama čitajte u vestima: 

Brnabić o sumnjivoj nabavci kamera: Molila bih za poštovanje prema zaštiti interesa Srba na Kosovu (VIDEO)

Sumnjiva nabavka kamera za Kosovo – moguće poreklo novca za Vulinov stan?

Gde su kamere od 1.000.000 evra? SAP KiM traži pomoć od Rodoljuba Šabića

SAP KiM: Gde su kamere?; Kancelarija za KiM: Odavanje službene tajne krivično delo

Civilna zaštita: Kamere postavljene na Severu Kosova

AP KiM: K. Mitrovica bez kamera na koje je Vulin utrošio gotovo 106.000.000 dinara

Severna Mitrovica: Završena integracija pripadnika Civilne zaštite u kosovske institucije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.