Izetbegović: Nadam se da će BiH da prizna Kosovo

"Što se mene tiče, Kosovo je do sad trebalo biti priznato. Ali naši pokušaji da se to uradi samo su naneli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu," poručio je bošnjački član Predsedništa Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. Na pitanje hoće li BiH u jednom trenutku da prizna Kosovo,  Izetbegović je  rekao –  "nadam se – da". 

Izetbegović navodi i da je glavni problem za donošenju ovakve odluke u bosansko-hercegovačkim Srbima, za koje kaže da su "veći katolici od Pape". 

Dodik: Priznanje zavisi od RS ne od BiH

U međuvremenu na Izetbegovićevu izjavu reagovao je niz zvaničnika. 

"Kosovo neće biti priznato od strane BiH šta god Bakir Izetbegović rekao i šta god on pokušao da uradi, jer to da li će BiH priznati Kosovo i Metohiju ili ne – zavisi od Republike Srpske," rekao je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, za Pink, prenosi Tanjug.

Stefanović: Predsednik Srbije da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

"Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, reagujući za Večernje novosti na Izetbegovićevu izjavu.

Očekuje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati, jer "takve najave nisu dobre za situaciju u regionu".

Ivanić: Licemerstvo, BiH neće priznati nezavisnost Kosova

"Ja imam instrumente kojima to mogu i imam nameru zaustaviti, tako da BIH neće priznati (nezavisnost Kosova). Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove 'vitalni nacionalni interes'," kazao je član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić za Tanjug.

"Ja sam onaj koji je tu generator, koji gura te stvari da se dese. Možete, naravno, pretpostaviti ko je taj koji tu kočnicu drži. To su srpski političari u BiH koji su često rigidniji od srbijanskih političara. A bez trojke ne možete rešavati međunarodne odnose. Ako srbijanski političar u predsedništvu, parlamentu, vijeću ministara – to neće, u ovom slučaju, recimo – ministar spoljnih poslova, onda to ne dobiva, uprkos mojoj dobroj volji," kaže Izetbegović, koji podseća i da su BiH jedna od retkih zemalja koja i dalje ima vizni režim sa Kosovom, zbog čega, kako kaže, BiH trpi ekonomski. 

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, uputio je poruku Sarajevu krajem septembra, kada je "zamolio Bošnjake sa Kosova da prenesu da je važno da Sarajevo sagleda položaj Kosova i da učine značajne korake ka priznavanju".

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, poručio je, međutum, da BiH ne samo da neće priznati kosovsku nezavisnost, već je neće ni razmatrati, prenosi B92. 

"U BiH nema priznanja Kosova ne zbog stava Bošnjaka i Hrvata, već upravo zbog stava predstavnika Republike Srpske, i onih iz stranaka koje čine vlast na nivou BiH i onih koji su opozicija na nivou BiH, a na vlasti su u RS. U vezi s ovim pitanjem svi su jedinstveni i nema nikakvih izgleda da se ta situacija promeni," kazao je tada Crnadak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.