Apelacioni sud Kosova: Zemlja oko hrama Hrista Spasa vlasništvo SPC

Drugostepeni sud u Prištini je potvrdio da je Srpska pravoslavna crkva vlasnik četiri hektara zemljišta na kome je izgrađen hram Hrista Spasa u Prištini.

Ta odluka je doneta pošto predstavnici Univerziteta u Prištini nisu prisustvovali glavnom pretresu 2015. godine na kome je trebalo da se raspravlja o ključnim pitanjima u ovom sporu. Kao razlog svog odsustva, naveli su da su bili zauzeti protestima koji su se održavali ispred hrama u to vreme.

Pročitajte još: 

Sava Janjić: Posedujemo svu dokumentaciju za Hrista Spasa. Zašto se toleriše bezakonje opštine Priština?

ERPKiM: Svaki nasrtaj na hram Hrista Spasa biće otvoren napad na SPC čija su prava javno regulisana

U odluci Apelacionog suda, koja je doneta 27. septembra ove godine, u koju je portal Kallxo imao uvid, navodi se da je odluka Osnovnog suda u 2015. godini bila osnovana, iako strana koja se žalila, odnosno Univerzitet u Prištini – nije bila prisutna na glavnom pretresu.

Nakon ove odluke, Univerzitet u Prištini "Hasan Prishtina" ima pravo da pokrene postupak od početka i da podnese novu tužbu za isto pitanje.

Gradnja hrama Hrista Spasa u Prištini započeta je na zemljištu, koje je u vlasništvu SPC, a prema procedurama iz 1992. godine, saopšteno je ranije iz Eparhije raško-prizrenske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.