Građani Severne Mitrovice na ulici "nemaju stav", "njihovog života se ne tiče" odluka o suspenziji iz Prištine; na društvenim mrežama pozdravljaju odluku

Ustavni sud Kosova doneo je pre tri dana odluku o privremenoj suspenziji sporazuma o ZSO-u. Reakcije srpskih zvaničnika su bile očekivano negativne. Na društvenim mrežama, međutim, dominiraju komentari Srba u kojima se pozdravlja odluka iz Prištine. Ovi korisnici Interneta su jednodušni u oceni da je ta odluka i "na korist" Srba sa Severa koji ne veruju u ZSO, odnosno smatraju da je ZSO, kao i Briselski sporazum "na štetu" Srba sa KiM-a. Hteli smo da proverimo ovaj stav i na ulicama Severne Kosovske Mitrovice. Kao i više puta do sada, kada su u pitanju bile anonimne tonske ankete o Briselskom sporazumu na ulicama ovog grada – građani tvrde da "nemaju stav", da "ne znaju", da "ne komentarišu". Navodili su da "nisu obratili pažnju" na tu vest, da ne znaju ništa o tome, te da jesu čuli, ali da nemaju mišljenje o ovoj odluci. Sa druge strane, ima i onih koji, kao i na društvenim mrežama, smatraju da je ovakva odluka Ustavnog suda "super vest", jer će "pasti ceo Briselski sporazum", ali i da se ništa neće promeniti, jer "većina nas ne zna kakva će ovlašćenja imati ZSO" i da će na kraju biti "onako kako Brisel kaže". Jedan od Mitrovčana smatra i da je ovakva odluka Ustavnog suda "osveta" za to što Kosovo nije postalo član UNESCO-a. Posebno negativan komentar na odluku kosovskog ustavnog suda imala je starija gospođa iz Beograda.

Na društvenim mrežama: Više nam pomaže kosovski ustavni sud, nego Ustavni sud Srbije

A na društvenim mrežama, Srbi su pozdravili odluku iz Prištine, ocenjujući da je ona "na korist" Srba sa Severa. Evo samo nekih od komentara naših čitaoca sa naše Fejsbuk stranice i sajta:

"Hvala Briselu što podržava ovaj stav Prištine, na taj način je i podržao nas SRBE koji živimo na KIM, time su nam ulili nadu i veru da ovde možemo opstati, oni koji žele da sprovode zakone Kosova, neka idu južno od IBRA i sa sobom neka povedu gospodina ALEKSANDRA."

"Nedavno sam napisao da nam više pomaže Ustavni sud tzv. Kosova nego Ustavni sud Srbije, koji je rekao da je Briselski nesporazum političko pitanje, a ne pravno, pa zato oni nemaju primedbu na isti."

"Odlična prilika da Sever Kosova proglasi nezavisnost, po istom principu kao i oni."

"Ustavni sud (Kosova, prim.red.) kao da radi za državu Srbiju."

"Dobra odluka. Da da Gospod da se ZSO nikad ne formira."

"Šteta, baš se brinem sa familijom. ZSO bi bila jaka poput Ruske dume. Kad se formira ZSO, nema brige za Srbe. Sad kradu a posle bi krali i lapali do besvesti. Budžet od severa i udri, a narod neka glođe koske."

"Pročitao sam nešto u novinama, ali nisam nešto obraćao pažnju na to"; "Čula sam, ali ništa detaljno ne znam o tome i nemam neko mišljenje o tome"; "Nemam tu informaciju, a i iskreno nisam se trudila da saznam, jer mislim da se to ne tiče direktno mog života" – bili su odgovori nekih od Mitrovčana, i to najčešće uz "ne znam ništa o tome", "ne komentarišem", "nisam čuo" i "nemojte mene". Ipak, iako u manjem broju, bilo je i onih koji su imali jasan stav.

Tako je, jedan od mlađih Mitrovčana na pitanje da li je čuo o odluci Ustavnog suda i kako je komentariše, odgovorio:

"Naravno, to je glavna vest ovih dana. Odlično, to je baš super vest, jer se nadam da će time pasti ceo briselski sporazum i cela ova farsa koja je bila do sad. Oni već glume neke stvari koje ne smeju da glume, i moraju da čekaju Brisel za svaku odluku. Baš me interesuje kakva će reakcija iz Evrope biti na to."

Jedan od naših sugrađana, iako ovu odluku Ustavnog suda naziva skandaloznom, na pitanje kako će to uticati na građane objašnjava da se ništa neće promeniti:

"Neće se ništa promeniti, kao ni do sada, pošto i većina nas i ne zna u stvari šta sve sadrži ta Zajednica, šta će imati i kakva će ovlašćenja imati. Biće onako kako Brisel kaže, njihov sud. Oni imaju podršku Brisela, ili neke druge sile, pa se zbog toga ponašaju neodgovorno."

Da je u pitanju "osveta", zbog toga što Kosov nije postalo član UNESCO-a, smatra jedan od mlađih Mitrovčana.

"Ja na to gledam kao na osvetu od strane Prištine, jer nisu primljeni kao član UNESCO, nakon uspešnog lobiranja od strane Srbije."

On smatra i da je ovakva odluka Ustavnog suda loša, pre svega za Kosovo.

"Na to gledam tako što će biti veoma loše za Kosovo, jer su time pokazali da nisu zreli da postanu zvanična država, a kamoli deo Evropske unije," rekao je on.

Jedan od naših sugrađana smatra da će to dovesti do kašnjenja u sprovođenju sporazuma, ali dodaje  i da će kašnjenja biti i „sa srpske strane".

"Ne znam šta da Vam kažem, nije dobra stvar – opet će to biti s neke strane zastoj u svim tim i reformama koje će se dešavati, mislim da će to kasniti – kasniće i sa njihove strane, a i sa strane od Srba. Ja bar tako mislim," rekao je on.

Da je suspendovanje nepravedna odluka, mišljenja je jedan od mlađih sugrađana i dodaje da su kosovske vlasti „samo čekale da potpišu SSP“ da bi sporazum i suspendovali.

Ipak najnegativniji komentar na odluku Ustavnog suda Kosova imala je starija gospođa koju smo zatekli u glavnoj mitrovičkoj ulici, a, koja je, kako kaže iz Beograda, gde se "bore" da "Srbi budu na svome".

"Nije u redu da suspenduju, mora da budu srpske opštine. Biće loše po građane ako ne dozvole i ne priznaju srpske opštine. Mi iz Beograda se borimo da budu Srbi na svome. Kako su oni mogli da se bore dok je bila Srbija, da bojkotuju školstvo, a Srbi sad nemaju nikakva prava, a oni su imali svoja prava i opet tražili. Mogli su i da studiraju i ništa im nije bilo uskraćeno, a oni su to Srbima sad to uskratili. Uskraćuju Srbima prava na život," rekla je ona. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.