Đurić: Kurti ne želi razgovor „već ponižavajuću kapitulaciju Srbije“

Marko Đurić KoSSev
FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, ne želi nikakav dogovor sa Srbijom već samo želi njenu „ponižavajuću kapitulaciju“, smatra direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ali i dodaje da se to „nikada neće dogoditi“.

Najnovija Đurićeva izjava dolazi nakon jučerašnje poruke Aljbina Kurtija predsedniku Srbije da ne može doći do sporazuma ukoliko je pristup Srbije da „mi moramo nešto da dobijemo“. „To ne može da bude početna tačka da se rešavaju problemi“, poručio je Kurti.

Međutim, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, smatra da Kurti ne želi da postigne nikakav dogovor sa Srbijom.

„Aljbin Kurti je sopstvenim rečima dokazao da ne želi nikakav dogovor sa Srbijom, da ne želi ni pravi razgovor, već da je jedino što želi ponižavajuća kapitulacija Srbije“, rekao je Đurić za Tanjug.

On je dodao da građani Srbije treba da znaju da je „ponižavajuća kapitulacija Srba i Srbije van svake sumnje želja i pojedinih stranih mentora koji ga podržavaju“.

„I oni spolja i oni iznutra treba da znaju da se to, dok je predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i dok je naroda Srbije, svih nas zajedno s njim, nikada neće dogoditi“, istakao je Đurić.

Vulin: Kurti čini sve da ne dođe do pregovora sa Srbijom

Osim Đurića i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, smatra da Kurti „čini sve da pregovora sa Srbijom ne bi bilo“, uz ocenu „kakvo pomirenje kada u prištinskoj vladi sede ubice“, prenosi FoNet.

Za rat, sukob je dovoljan jedan, za mir je potrebno bar dvoje, poručio je uz napomenu da su Albanci ranije govorili kako treba pregovarati, sesti za sto, „a sada beže od pregovora, postavljajući uslove poput taksi, vojske, ratnog zločinca, samo da ne bude pregovora“.

Sa druge strane, navodi da su u interesu Srbije pregovori te da „oni (Priština) vide da predsednik Vučić vodi takvu politiku i pregovore koji nisu dobri za njih“.

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, juče je zvanično preuzeo dužnost. Kurti je još tokom plenarne sednice za formiranje vlade na kojoj je predstavio svoj program govorio o dijalogu sa Beogradom. „Sa Srbijom ću razgovarati po principu reciprociteta – do priznanja“, poručio je.

„Dijalog će se odvijati o pitanjima bilateralnih i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, ratne reparacije i okupacije, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo sastavni element i uzajamno priznavanje dveju država. Sa Srbijom ćemo uspostaviti pun ekonomski, politički i trgovinski reciprocitet. Spreman sam da vodim buduće pregovore sa Srbijom, imaću sveobuhvatan pregovarački tim u političkom, etničkom, socijalnom i profesionalnom smislu“, poručio je poslanicima Kurti u ponedeljak tokom sednice na kojoj je u večernjim satima izglasana nova vlada.

Kurti je svoje izlaganje programa vlade završio najavom o podnošenju tužbe protiv Srbije „zbog genocida i formiranje instituta za ratne zločine i genocid“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.