Đurić: Kontrola nad donjim slojem kosovskog vazdušnog prostora statusno pitanje; RS zainteresovana za uspostavljanje aviolinije BG-PR

Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje, dok je pitanje uspostavljanja aviolinije "prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu" – poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Direktor Kancelarije za KiM je tako reagovao na pisanje kosovskih medija da je Vlada Srbije podnela zvaničan zahtev Evropskoj uniji da preuzme kontrolu i nadzor važdušnih usluga na teritoriji Kosova, kada istekne rok u kom to obavlja Mađarska. On, međutim, nije niti demantovao, niti potvrdio navode kosovskih medija. U nastavku pročitajte Đurićevu reakciju.

Pročitajte još: 

Srbija namerava da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova

Danas i sutra nastavak razgovora u Briselu: Beograd i Priština ponovo različito o dnevnom redu​

Tahiri neće o avio saobraćaju u Rimu – samo u Briselu; sutra BG-PR sastanci i u Briselu

"Srbija se u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa našom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza.

Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina, u interesu obe strane i svih građana.

Pitanje uspostavljanja aviosaobraćaja između republičkog i pokrajinskog glavnog grada različito je i odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora. Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u vezi sa kojim je pozicija Srbije definisana Ustavom, zakonima i drugim domaćim i međunarodnim propisima, dok je pitanje uspostavljanja aviolinije prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu."

Kosovski portal Koha je ranije danas preneo da je Marko Đurić, ispred Vlade Srbije, podneo zahtev za preuzimanje kontrole i nadzora važdušnih usluga na teritoriji Kosova, te da je zahtev predstavljen u "kontekstu cilja približavanja Srbije Evropskoj uniji i NATO-u, a na osnovu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova u okviru briselskog dijaloga, kao i regionalnoj saradnji i ekspertizi u oblasti vazduhoplovstva."

Pozivajući se na svoje međunarodne izvore, Koha je navela i da su ovaj argument "pozdravili briselski zvaničnici kao da bi mogao da se odobri."Srpska strana je dva puta ove godine pokušala u dijalogu sa Prištinom da pokrene pitanje avio-saobraćaja i avio-linije Beograd – Priština. Prvi put u aprilu, kada je o tome trebalo da se razgovara na sastanku Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, a što je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, odbila, i drugi put u septembru, kada je iz Kancelarije za KiM najavljeno da će tema razgovora biti avio-linija BG-PR. Tada su, međutim, iz Kancelarije kosovskog premijera najavljene druge teme razgovora.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.