Musliu: Nećemo odustati od udžbenika iz Prištine

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu izjavio je da Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi neće odustati od udžbenika iz Prištine.

Podsećamo, udžbenici za osnovne škole koji se vode kao donacija Ministarstva prosvete iz Prištine tri meseca nalaze na carinskom terminalu u Preševu, a čiju distribuciju srpske vlasti ne dozvoljavaju.

Musliu je za agenciju Beta izjavio da je sa takvim zahtevom već održano nekoliko protesta u kojima su učestvovali i albanski đaci i škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, od kojih je poslednji organizovan juče u Bujanovcu, kada su učenici srednje škole "Sezai Suroi" održali protestnu šetnju od škole do zgrade opštine.

Učenici su na protestu koji je trajao jedan školski čas uz obezbeđenje velikog broja pripadnika policije, juče nosili parole "Hoćemo naše knjige", "Knjige u školama, a ne na terminalu" i "Hoćemo da učimo kao naši prijatelji u regionu", a protest je podržao Nacionalni savet Albanaca.

"Na carini u Preševu se već tri meseca nalazi 103.220 udžbenika koji su kao donacija kosovskog Ministarstva prosvete upućeni za škole na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Te su knjige po evropskom programu i u njima nema nikakve provokacije, to što se zadržavaju na terminalu je loša politika Beograda", rekao je Musliu.

Musliu je rekao da su povodom zadržavanja udžbenika na carini u Preševu protestovali i albanski učenici u Makedoniji, u Bitolju, a da su najavili da će uz zahtev da se odobri korišćenje kosovskih udžbenika u školama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi proteste održati i učenici na Kosovu i u Albaniji.

"Ministarstvo prosvete u Beogradu je od maja znalo da ćemo dobiti tu donaciju, kada smo lično obavestili o tome ministra (Srđana) Verbića. Iz Ministarstva prosvete su tada rekli da će se o tome dogovoriti sa premijerom (Aleksandrom Vučićem), ali do sada nismo dobili nikakav odgovor", istakao je Musliu.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca je zahtev da se "oslobode udžbenici sa carine u Preševu" prošle nedelje i lično uputio premijeru Aleksandru Vučiću prilikom posete Bujanovcu.

Vučić je tom prilikom rekao da "ne mogu u Srbiji da se koriste udžbenici u kojima se uči da je borac OVK Adem Jašari narodni heroj, kao i da će o tome da li će kosovski udžbenici dobiti dozvolu da se koriste u nastavi u Srbiji odlučiti inspekcijske službe".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.