Đurić: Iznenađuje smelost Kurtija, udara šamare diplomatiji SAD; odvratili smo trocifreni broj Srba od KBS

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, nije iznenađen time što SAD žele aktivnu ulogu, rešenje i da budu angažovani u posredovanju između Beograda i Prištine. Ono što ga iznenađuje je „smelost“ Aljbina Kurtija i pojedinih drugih albanskih lidera koji „udaraju šamare američkoj diplomatiji“. Đurić je mišljenja da prištinski političari nikada nisu tako postupali a da „neko moćan ne stoji iza njih“.

U današnjem gostovanju na TV Happy govorio je i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), uz naznaku da ne treba potcenjivati jačanje ove formacije. „3.500 ljudi to nije za potcenjivanje… dok je deo oficira i podoficira prošao vrhunske zapadne škole“, tvrdi.

Poručuje da je Beograd uspeo da odvrati „trocifreni broj Srba“ koji je učestvovao pre početka transformacije u ovim oružanim snagama.

Osim što je Srbija radila na međunarodnoj sceni s ciljem da ojača svoju poziciju, radilo se i na KiM-u s ciljem konsolidacije srpskog korpusa, rekao je Đurić, podsetiviši da je Srpska lista osvojila svih 10 mesta u kosovskom parlamentu.

A da Srpska lista nije bila stvorena, kako kaže, sada bi na KiM-u bilo „isto ili još gore otimanje svetinja nego što je u Crnoj Gori“.

Nedavno se oglasila američka ambasada, podsetivši da vlasti na Kosovu još uvek nisu ispoštovale odluku Ustavnog suda, da se vrati više od 20 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani. Đurić pozdravlja njihov apel, „ali nema iluzije da iza toga jednim delom stoji i ipak želja da se na neki način legitimizuju institucije“ na Kosovu.

Smatra da na Kosovu trenutno vlada sukob velikih sila oko dominacije kada je reč o Albancima na KiM-u.

„Na nama je da u tome ne učestvujemo, da im poželimo puno sreće u rešavanju međusobnih problema“, dodao je.

Šta je sve Đurić govorio pogledajte u videu iznad.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.