Đurić i Teodosije sa predstavnicima Srba sa KiM-a o Fondu za Eparhiju raško-prizrensku

Predstavnici Vlade Srbije održaće sutra u Beogradu sastanak sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srba na Kosovu i Metohiji, "sa ciljem ostvarivanja podrške Fondu Eparhije raško-prizrenske", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Za sada nisu poznati detalji o ovom fondu – da li je on zvanično formiran i na koji način će se sakupljati novac.

Sastanku će prisustvovati srpski poslanici i članovi kosovske vlade, gradonačelnici kosovskih opština na KiM-u, kao i načelnici upravnih okruga i predsednici privremenih organa opština.

Sastanak počinje u 11 sati u Palati „Srbija“ i u uvodnom delu sastanka obratiće se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i episkop raško-prizrenski Teodosije, a predstavnici medija moći će da prate prvi deo sastanka – njihova uvodna obraćanja.

Za sada nije poznato da li je ovaj fond zvanično formiran, na koji način će se sakupljati novac i na koje konkretne projekte će novac iz fonda biti trošen.

Nešto detalja izneo je Direktor Kancelarije za KiM avgusta prošle godine, nakon više potpisanih sporazuma u Briselu, između Beograda i Prištine, na sastanku sa predstavnicima Srba u Beogradu, kada je rekao da je "na sastanku bilo reči i o uvođenju neke vrste dobrovoljnog poreza za sve naše zvaničnike na KiM – da se dobrovoljno odreknu malog dela primanja za račun fonda Eparhije raško-prizrenske za pomoć Srbima".

Podsetimo, vladika Teodosije se poslednji put sastao sa predstavnicima Vlade Srbije sredinom januara. On je tada u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji je poručio da će jedan od prioriteta Vlade u narednom periodu biti očuvanje srpske kulturne baštine na KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.