Delegacija američkog kongresa u Gračanici: Nadamo se da se vlada u Prištini dosledno ponaša prema manjinama

Delegacija Američkog kongresa – Odbora za spoljna pitanja, predvođena Džejsonom Stejinbaunom, koja uoči obeležavanja 8. godišnjice od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a koju su SAD među prvima priznale, posetila je danas Gračanicu. Njih je u manastiru Gračanica dočekalo sestrinstvo manastira i predsednik opštine Vladeta Kostić. Kako je saopšteno iz ove opštine, na sastanku se razgovaralo o turističkom razvoju Gračanice, a Kostić je zatražio popis srpskog stanovništva.

„Jedan od pravaca razvoja naše opštine je turizam. Kao opština imamo dosta problema, ali jedan od glavnih problema sa kojima se suočavamo i koji bi rešio mnoge druge probleme jeste upola manji budžet u odnosu na broj stanovnika," izjavio je Kostić tokom ovog sastanka. On je ovoj delegaciji predočio da opština Gračanica ima projektovan budžet na 10.000 stanovnika, dok je stvaran broj stanovnika preko 25.000. 

"Vodimo dve godine političku borbu da naknadno uradimo popis u srpskim sredinama, jer je tada neko ko je predstavljao srpsku zajednicu, a to je bilo 2011. godine – doneo lošu političku odluku i pozvao tada Srbe da bojkotuju popis stanovništva," rekao je Kostić, istakavši dalje:

"Sadašnje rukovodstvo opštine je spremno da ispravi tu grešku, ali nam na tom putu treba podrška međunarodne zajednice, vaša podrška i podrška vlade Kosova i centralnih institucija."

Američka delegacija podržava napredak "manjina" na Kosovu i u Metohiji, kao što to dosledno čini u samim SAD-a. Zahvaljujući se Kostiću što ga , kako je kazao, već drugi put srdačno dočekuje u Gračanici, Stejinbaun je rekao:

“Važan cilj Sjedinjenih Američkih država je i napredak srpske zajednice ovde u opštini Gračanica, ali i na celom Kosovu. I u Americi imamo manjine i prema njima se dosledno ponašamo što se nadam da i vlada u Prištini treba tako da radi.“

Sestrinstvo manastira upoznalo je američku delegaciju sa važnošću Gračanice kao manastira koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ranije danas, kosovski premijer Isa Mustafa sastao se sa senatorom Bobom Korkerom, koji je pohvalio "postignut napredak" na Kosovu, a pred sutrašnje obeležavanje 8. godišnjice od jednostrano proglašene nezavisnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.