Đurić: Beograd neće prihvatiti reviziju sporazuma iz Brisela

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Beograd neće prihvatiti reviziju ni menjanje sporazuma koji su dogovoreni u Briselu 25. avgusta.

"Mi smo iz Brisela poslali jasnu poruku međunarodnoj zajednici i predstavnicima Albanaca da želimo da se sporazumi sprovode u celosti, da očekujemo da delovi sporazuma koji su za nas važni budu sprovedeni do kraja, kao i da nećemo prihvatiti reviziju ni ponovno menjanje onoga što su premijeri dogovorili u Briselu 25. avgusta," rekao je Đurić novinarima u Briselu. 

Upitan da li to znači da odluke kosovskog ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih opština ne mogu bitno uticati na dogovoreno, Đurić je odgovorio da Beograd nije vodio pregovore sa pravosudnom institucijom, već sa političkim predstavnicima.

"Te akademske i pravne rasprave mogu biti ostavljene za letnju školu prirodnog prava na Kopaoniku, ili neki drugi skup tog tipa," rekao je Đurić i dodao da međunarodna zajednica i EU podržavaju napore i nastojanja Beograda da dođe do sprovođenja i onih delova sporazuma koji su za nas veoma važni. 

Upitan da li će biti nove runde dijaloga 27. januara na nivou premijera, budući da ima najava da kosovski premijer Isa Mustafa neće doći, Đurić je odgovorio da je izvesno da Beograd poštuje sporazume, ne gazi svoju reč i drži do svakog slova koje je dogovoreno.

"A što se tiče nepoštovanja sporazuma i nonšalantnog odnosa prema interesima stabilnosti u našem regionu, morate da pitate drugu stranu," rekao je Đurić i dodao da su predstavnici Beograda spremni da budu u Briselu i razgovaraju svakog dana, ako to donosi dobro narodu i regionalnoj stabilnosti.

Đurić, koji predvodi beogradsku delegaciju koja na ekspertskom nivou učestvuje u dijalogu sa Prištinom, kaže da će danas i sutra na stolu u Briselu biti uspostavljanje ZSO, sprovođenje sporazuma o Zajednici, kao i teme važne za život građana – univerzitetske diplome, sloboda kretanja.

"Želimo da stvorimo bolju i kvalitetniju političku atmosferu pred sastanak dva premijera," rekao je Đurić.

On je naveo da se u Briselu veoma ceni neupitna posvećenost Srbije normalizaciji odnosa, sprovođenju sporazuma i uspostavljanju ZSO. 

"Premijer Vučić i njegova reč da će Srbija poštovati sve sporazume se ovde sprovodi u delo i međunarodna zajednica i EU podržavaju napore i nastojanja naše strane da dođemo do sprovođenja i onih delova sporazuma koji su za nas veoma važni," rekao je Đurić.

Upitan kakva je saradnja sa druge strane stola, Đurić je rekao da iz uvažavanja prema domaćinima i želje da se sačuva dobra atmosfera pred sastanak premijera 27. januara, ne bi o tome govorio.

"Ponavljam, premijer i vlada iskreno žele da se dogovaraju, da proces dijaloga sa Prištinom uspe i da dalje rezultate, jer je to važno za zemlju i narod na Kosovu i Metohiji," rekao je Đurić i dodao da je dijalog jedina prava šansa za stabilnost na Balkanu i Srbiji. 

Zbog toga je, rekao je, u Briselu visoko cenjeno to što Srbija poštuje svoje reči i sporazume te da očekuje da će i drugi biti dovoljno razumni da uvide da je dijalog jedini pravi put.

TanjugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.