Srpski novinari ponovo bez prevoda na konferenciji Vlade Kosova

Na jučerašnjoj konferenciji Vlade Kosova u Prišini, kojoj je prisustvovao i premijer Kosova Isa Mustafa, nije bio obezbeđen prevod za novinare srpskih medija. Nakon pisane žalbe UNS-a Vladi Kosova, medijima je prosleđen prevod uvodnog izlaganja kosovskog premijera.

Mediji na Kosovu pozvani su juče da u sedištu Vlade Kosova u Prišini prisustvuju "donatorskoj konferenciji o sprovođenju strategije  za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vodi u terorizam" . Međutim, na konferenciji nije bilo prevoda za srpske medije.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu je nakon ove konferencije uputilo žalbu Vladi Kosova u kojoj je zatražen odgovor na pitanje zbog čega nije ispoštovana zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika. Istovremeno, žalba je upućena i Kancelariji poverenika za jezike Vlade Kosova.

Nakon sat vremena, medijima na srpskom jeziku iz Vlade Kosova stigao je prevod govora kosovskog premijera Ise Mustafe.

Odmah za ovim odgovorom stigao je i odgovor iz Kancelarije poverenika za jezike na Kosovu. U njemu se navodi da će biti sprovedene sve zakonske mere kako bio ovaj problem bio prevaziđen.

"U međuvremenu ćemo Vas redovno obaveštavati o preduzetim merama i aktivnostima u vezi sa ovim slučajem," navodi se u odgovoru Kancelarije poverenika za jezike upućeno predsedniku Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimiru Ničiću.

UNS podseća da je i ovaj, kao i sve prethodne slučajeve kršenja prava na upotrebu jezika i informisanje javnosti, "primio sa zabrinutošću", te da će nastaviti da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.

Podsetimo, UNS je u više navrata je protestvovao protiv kršenja ovog zakona od strane kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage, kao i nedavno kada Kancelarija Evropske unije na Kosovu, na konferenciji u Prištini, nije obezbedila prevod za novinare srpskih medija, nakon čega je iz Kancelarije EU upućeno javno izvinjenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.