Đilas i Ristić u Leposaviću, došlo do verbalnog incidenta

 Savez za Srbiju
Foto: Savez za Srbiju

Da li je „narod“ u Leposaviću danas dočekao jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa „prigodno i onako kako dolikuje – zvižducima“ tokom posete delegacije ovog saveza Severu Kosova, ili se radilo o organizovanom verbalnom napadu „lokalnih kabadahija“? Osnivači Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Slaviša Ristić, posetili su danas Leposavić, nalazili su se u društvu dr Marka Jakšića, dr Aleksandra Ćorca i lokalnih aktivista NP „Otadžbina“, a tokom posete došlo je do verbalnog incidenta od strane, po svedočenju vlasnika TV Mir, grupe od oko 20 mladića – koja se okupila u njihovoj blizini. Srpska lista tvrdi da je u pitanju doček naroda, a SzS da se radi o grupi lokalnog biznismena Zorana Milojevića Zelje, bliskog vrhu SNS. Milojević za KoSSev demantuje ove navode i tvrdi da on i nije znao za ovu posetu.

SzS: „Odbor za doček“

Od građana i predstavnika političkih stranaka, kako su naveli u saopštenju, želeli su da dobiju informacije o „pritiscima kojima su izloženi i sa kakvim se sve teškoćama suočavaju“.

Dragan Đilas je tokom posete gostovao i na lokalnoj TV ,,Mir“ u Leposaviću, nakon čega je, kako je saopšteno, zajedno sa predsednikom pokreta Otadžbina i poslanikom u Narodnoj skupštini Srbije, Slavišom Ristićem, članom predsedništva ovog pokreta, Markom Jakšićem i drugima, bio izložen verbalnom napadu „od strane zaposlenih u Opštini Leposavić“, „pripadnika ekipe Zorana Milojevića Zelje“.

„Grupu je predvodio Stevan Petronijević, član Opštinskog veća. Pored njega, u ovom organizovanom verbalnom napadu učestvovali su i Nenad Georgijev, Dalibor Vukićević, Milan Ivanović, Nikola Nićiforović, Ivan Pelević i Ivan Petrović. Cela ekipa je učestvovala u aktivnostima Srpske napredne stranke u opštini Lučani,“ navodi Savez za Srbiju u svom saopštenju imena onih koje su identifikovali kao navodne izazivače verbalnog incidenta.

„Verbalni napad“ kako tvrde, započeo je u poznatom restoranu „M“, kada je ova grupa ušla i kako tvrde, „odmah krenula sa uvredama“.

„Posle 15-tak minuta vlasnik restorana je tražio da prestanu sa vređanjem. Po izlasku iz objekta, vređanja su nastavljena još jačim intenzitetom“, navode iz SzS.

Poručuju da je „posle svega što se desilo, jasno u kakvim uslovima žive Srbi na Kosovu i Metohiji koji ne podržavaju Aleksandra Vučića i njegov režim“.

Milojević demantuje navode SzS, tvrdi da nije znao ni za posetu

U izjavi za KoSSev Zoran Milojević demantovao je, međutim, navode Saveza za Srbiju i tvrdi da nije ni znao za posetu funkcionera SzS Leposaviću.

„Ja stvarno ne znam za to, prvi put čujem, od ovih imena koja ste naveli, znam za jedno. To nije moja grupa, niti ja imam veze sa tim“, rekao je u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Srpska lista: Prigodan doček pobunjivačima naroda

Pre nego da Savez za Srbiju objasni šta se njihovim članovima danas dogodilo u Leposaviću, istim povodom oglasila se Srpska lista, poručivši da je „narod u Leposaviću“ dočekao lidera Saveza za Srbiju, „prigodno i onako kako dolikuje – zvižducima“.

Srpska lista, takođe zna zašto je Đilas zapravo došao u Leposavić.

„Razume se da Đilas nije došao na Kosovo i Metohiju da bi dao doprinos učvršćivanju nacionalnog jedinstva… Đilas je na KiM došao da narod svađa i razjedinjuje.“

Drugi razlog Đilasovog dolaska, po navodima Srpske liste, koji „nije slučajno izabrao ni vreme ni mesto posete je podbunjivanje i razjedinjavanje naroda“, kao i „organizacija protesta, ali ne protiv Prištine, već protiv Srbije“.

Osim da je „narod dočekao prigodno i kako dolikuje – zvižducima“ Đilasa u Leposaviću, nisu dali nikakve druge detalje.

Radosavljević: Odmah su započeli verbalni incident, sa druge strane im nije niko odgovarao

U razgovoru za KoSSev direktor TV „Mir“ Nenad Radosavljević, koji je danas radio intervju sa opozicionim liderom Draganom Đilasom, posle kojeg je i došlo do verbalnog incidenta, a čemu je i sam prisustvovao, svedoči o onome što se dogodilo:

„Posle završenog intervjua na mojoj televiziji, otišao sam sa gospodinom Đilasom u obližnji restoran ‘M’ da popijemo piće. Sa nama je bio i vozač, a u samom restoranu su se nalazili i drugi članovi delegacije koja je danas posetila Leposavić, a što se i vidi na zajedničkoj fotografiji. Mi smo seli i video sam da je za stolom, nasuprot nama u omanjem društvu sedeo direktor Trepčine flotacije u rudniku u Leposaviću, V.S., koji je, međutim, sa njima odmah ustao i otišao. Ubrzo je za isti sto došla grupa mladića i odmah počela sa verbalnim napadima na Đilasa i ostale koji su sedeli. Niko im sa suprotne strane nije odgovarao. Vlasnik restorana je, mislim, nakon nekih 15 do 20 minuta došao, prišao im i objasnio da u njegovom restoranu ne dozvoljava takvo ponašanje, a ukoliko postoji razlog za političku raspravu, da to ostave van restorana. On se udaljio, mladići su utihnuli, i mi smo nekoliko minuta nakon toga napustili restoran. Međutim, ustali su i oni i krenuli za nama i na samom izlazu, a bilo ih je oko 20-ak nastavili su sa verbalnim provokacijama, povicima, ‘lopovi, lopovi!’. Ovoj sceni prisustvovalo je nekoliko žena, neke od njih su se slučajno zadesile u blizini, neke su posmatrale sa terase, lokalne meštanke, poznajem ih, jedna je i moja rođaka, i na moje iznenađenje, bile su vrlo glasne i jasne u svom negodovanju na takvo ponašanje. One su uzvikivale ‘sramota, kakvo je to ponašanje’. Gosti su seli u dva automobila sa kojima su došli, ja sam krenuo pešice i za par minuta smo se okupili ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog, kako bismo se zajednički fotografisali, i tu smo se rastali.“

Za četvrtak je u Kosovskoj Mitrovici najavljeno održavanje protesta #1od5miliona na kojem učestvuje i članica Saveza za Srbiju sa lokalne političke scene, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, čiji su lideri Slaviša Ristić i Marko Jakšić danas takođe bili u Leposaviću.

Poručili su da su protiv „podele i predaje južne srpske pokrajine“ kao i da se „razgraničenjem, kako to zamišlja Aleksandar Vučić, etnički cepa ne samo srpsko tkivo na Kosovu i Metohiji nego i ono na severu Kosova i Metohije.“

U Kosovskoj Mitrovici biće to treći protest #1od5miliona do sada, a sedmi ukupno na Kosovu i Metohiji. Proteste ne podržava Srpska lista, kao ni državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.