U Žaču kod Istoka pronađeni posmrtni ostaci deteta za koje se sumnja da je ubijeno tokom rata

Žač iskopavanja Koha
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U blizini groblja u selu Žač, opština Istok, pronađeni su posmrtni ostaci mlađe osobe.

Vest je za KTV potvrdio direktor Instituta za sudsku medicinu, Arsim Grdžaljiu (Arsim Gërxhaliu).

On je rekao da su eksperti sa Instituta za sudsku medicinu identifikovali posmrtne ostatke mlađe osobe starosti između 7 do 12 godina.

„Identitet će biti poznat nakon DNK analize koja će se obaviti narednih dana“, rekao je Grdžaljiu.

U međuvremenu, Arben Emini iz odeljenja za identifikaciju u sklopu Instituta za sudsku medicinu, rekao je da su na osnovu naloga tužioca eksperti izašli na mesto događaja, na groblje u selu Žač, i da su uspeli da iskopaju posmrtne ostatke ove mlade osobe.

On je dodao da je telo bilo umotano u ćebe ali i da se čarape koje je nosilo ovo lice nisu razgradile, kao i da ostaje da se sazna da li postoji mogućnost da posmrtni ostaci pripadaju žrtvi u poslednjem ratu. Uzroci i okolnosti koje su dovele do smrti biće poznati u međuvremenu.

Inače, eksperti Sudske medicine od petog marta izlaze na teren i vrše nova iskopavanja.

Prema Ganiju Šalji, predsedniku sela Žač, ekipe (Instituta) za sudsku medicinu vršile su iskopavanja u delu gde se sumnjalo da se nalaze grobovi.

Takođe, prema njemu, negde trinaest metara dalje od groba, ekipe (Instituta) za sudsku medicinu pronašle su ljudsku (dečiju) lobanju i nekoliko kostiju, umotane u jedno ćebe i jedan par čarapa.

Ekipe koje su vršile iskopavanja udaljile su se sa mesta događaja.

Pročitajte još:

Počinju iskopavanja u selu Žač kod Istoka, najavljena na još osam lokacija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.