Đetaj: "Srbi čine višestruko teško krivično delo u Rudnici"

Tekst je  preveden sa albanskog. Izvinjavamo se zbog eventualnih grešaka u prevodu.
 
Radovi na iskopavanju masovne grobnice u Raškoj – "Rudnica",  zaustavljeni su  zato što Srbi kažu da nemaju dovoljno fondova, izjavio je na konferenciji za štampu predsednik vladine komisije za nestale osobe, Prenk Đetaj.
 
On je rekao je da su radovi na otkrivanju ove grobnice pokazali rezultate u decembru prošle godine, a da je bilo nemoguće nastaviti sa radovima tokom zime. Đetaj tvrdi i da su Srbi počinili višestruk zločin.
 
"Za većinu je iznenađenje to da su oni posle dva i po dana zaustavili radove pod izgovorom da nije bilo dovoljno sredstava, a onda smo porodice nestalih i ja procenili da to postaje višestruko krivično delo – prvi zločin su bila ubistva, drugi slučaj otkopavanje tela iz grobova posle tri, ili četiri nedelje iz mesta Rezala i odvoženje u nepoznatom pravcu, u ono što sada znamo da je masovna grobnica, kao i izgradnja zgrade da bi se sakrili tragovi, a ja sada kažem da je i ovo zločin, jer se porodicama postavljaju prepreke," rekao je Đetaj.
 
"To znači da umesto da se nadoknadi žrtvama rata, srpska strana uslovljava da dobije donacije i da iskoristi ovu katastrofu, a pod izgovorom da nemaju sredstva da izvrše procenu masovne grobnice u Rudnici na profesionalan način," izjavio je Prenk Đetaj.
 
Prema njegovim rečima, srpska strana koristi mogućnost za ostvarivanje profita kroz dobijanje donacije u katastrofi koja je pogodila ne samo porodice, već i ostale. Đetaj je rekao da su se prema nekim informacijama, Srbi već obratili i nekim ambasadama koje će im pomoći, posebno ambasadi Švajcarske.
 
Forenzički direktor, Arsim Grdžaliu, rekao je da se lokacija u Raškoj kontroliše na osnovu uklanjanja zemlje, te da je na isti način praćeno uklanjanje zemljišta na lokaciji Rudnica 1.
 
"Kontrolisano je uklanjanje zemlje na prvoj lokaciji – Rudnica 1, a rezultat su 45 pronađenih i relativno dobro očuvanih tela, kao i 87 očuvanih ostataka, od kojih je uzeto 156 uzoraka i poslato na DNK analizu. Vreme kada se ovi rezultati mogu očekivati je najmanje od 4 do 6 nedelje, jer je potrebno vreme da testovi dođu do nas," rekao je Grdžaliu.
 
Inače, komisija je zatražila hitan sastanak sa AD HOC grupom – da oni pomognu i preuzmu dalje korake za rad.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.