CIK potvrdio rezultate izbora

Izvor: RTK2/Betaa (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Nakon razmatranja svih podnetih žalbi na izborni proces, Centralna izborna komisija potvrdila je danas rezultate vanrednih parlamentarnih izbora od 8. juna.
 
Danas objavljeni rezultati se ne razlikuju od onih objavljenih pre žalbenog postupka, a prema njima je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija pobednik izbora sa osvojenih 30.4 odsto glasova ili 37 poslaničkih mandata.
 
Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, osvojio je 25.2 odsto glasova, odnosno 30 mandata, Samoopredeljnje je dobilo 13.6% glasova i 16 mandata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja 9.5% glasova i 11 mandata, Srpska lista 5.2% glasova ili 9 mandata, Inicijativa Fatmira Ljimaja, dobila je 5.2 % glasova tj. 6 mandata u Parlamentu Kosova. 
 
Od preostalih 10 mandata namenjenih manjinama, tri pripadaju bošnjačkoj zajednici (Vakat 2 i Nova Demokratska Stranka 1). Turska demokratska partija Kosova dobila je dva mandata, predstavnici Aškalija dva, a predstavnici Roma, Egipćana i Goranaca po jedno mesto.
 
Dosadašnje opozicione partije DSK, ABK i Inicijativa dogovorile su se da neće ući u koaliciju Tačijevom DPK i da će oni formirati vladu budući da imaju većinu u Parlamentu.
 
Izborni cenzus od 5 posto nije prešla Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacollija.
 
Član CIK-a Nenad Rikalo izjavio je večeras za agenciju Beta da je žalba na raspodelu mandata koju Srpska lista ranije uputila Panelu za žalbe i predstavke Kosova i Vrhovnom sudu Kosova, odbijena od obe instance.
 
”Interesantno je da ni Panel za žalbe ni Vrhovni sud nisu razmatrali predmet, to jest suštinu žalbe. Te instance su odložile žalbu Srpske iz proceduralnih razloga. I Sud i Panel su naveli da oni nemaju mandat da raspravljaju o načinu podele mandata u Skupštini Kosova, da to nije u njihovom opisu posla”, rekao je Rikalo.
 
Prema njegovim rečima, to je ostavilo prostor i sumnju da je lista Srpska ”poprilično u pravu” po pitanju žalbe, ali da te institucije ”nisu imale hrabrost” da odlučuju o suštini te žalbe.
 
On je istakao da bi za Srpsku sledeća instance bio Ustavni sud Kosova koji može da ocenjuje ustavnost tih odluka, ali da bi tu problem mogao biti to da prvo treba uskladiti Izborni zakon s Ustavom.
 
Rikalo je ocenio da sve to predstavlja novo poglavlje za Srpsku koje će sigurno biti tema narednih meseci, jer naredna četiri meseca žalba može da se uputi Ustavnom sudu Kosova.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.